enter: DZIAŁ: Funkcje wymierne, rozwiąż równanie.
pomóż mi znaleźć błąd w rozwiązaniu!
Skoro już to czytasz to proszę zerknij na moje rozwiązanie i oświeć mnie co ja tutaj
zrobiłam źle.
b) 2 / (x2+x) - 1 / (x2) = 1 / 6x
zał: x2+x≠0 i x2≠0 i 6x≠0
x(x+1)≠0 i x≠0 i x≠0
x≠0 i x≠-1
D=R-{-1,0}
2 / x(x+1) - 1 / x2 - 1/6x = 0 /*6x(x+1)
12 - 6-6x - x+1 = 0
-7x=-7
x=1
a odpowiedź ma wyglądać tak: x∈{2/3 ; 1}
co ja robię źle?
17 gru 17:14
Mycha: 1/x2 masz zle pomnozone przez 6x(x+1)
17 gru 17:32
Mycha: zreszta dalej tez nie zmienilas znaku w nastepnym
17 gru 17:43
enter: to jaką wersję rozwiązania dokładnie proponujesz?
17 gru 17:59
enter: 
17 gru 18:08
b.: zamiast mnożyć przez 6x(x+1), pomnóż przez 6x2(x+1), wtedy się wszystkie mianowniki
skrócą
17 gru 18:18
enter: o kurde, masz rację, gafa nie z tej ziemi xD dzięki
17 gru 18:23
gaga:
Jeżeli dobrze napisałaś to równanie

to odp: jest x= 2 x = 3
17 gru 18:24
enter: równanie napisałam napewno dobrze, gaga możesz w takim razie poprowadzic rozwiązanie,
które prowadzi do podanych przez Ciebie wyników? bo mi w sumie w żaden sposób nie
wychodzi tak jak w odp
17 gru 20:18
enter: gaga proszę

byłabym wdzięczna... bardzo bardzo
17 gru 20:20
b.: to może napisz swoje rozwiązanie w poprawionej wersji (znaczy bez tego błędu wskazanego
przez Mychę)
wtedy pokażemy Ci, gdzie masz błąd (jeśli masz), to lepiej niż zobaczyć poprawne, ale
cudze rozwiązanie
17 gru 20:23
gaga:
Też jestem za propozycją "b" sprawdzimy i podamy gdzie
popełniasz błąd OK

Będe za chwilkę wiec napisz jak to liczysz!
17 gru 20:29
enter: ok, więc:
b) 2 / (x2+x) - 1 / (x2) = 1 / 6x
2 / x(x+1) - 1 / x2 - 1/6x = 0 /*6x2(x+1)
12x - 6x-6 - x2+x=0
-x2+7x-6=0
Δ=49-4*(-1)*(-6)=25
x=-7-5/-2=-6
x=1
17 gru 20:33
enter: mobilizujemy wszystkich pomocników

jak dojść do poprawnego rozw xD
17 gru 20:39
enter: 
prosze, popatrzcie na to jeszcze raz
17 gru 20:47
gaga:
no i jest błąd

!

w ostatnim - x(x+1) = -x
2 - x widzisz już

więc popraw

równanie będzie -x
2 +5x -6=0
i moja odp pasuje teraz


x= 2 lub x =3 tak

!
17 gru 21:21
enter: masz rację gaga

dzięki
17 gru 21:52
17 gru 22:12
fff:
17 mar 13:41