zmienna losowa
hanka: Witam,
mam zadanko, którego nie mogę samodzielnie rozwiązać:
chodzi o świecenie żarówki, która jest zmienną losową o rozkładzie normalnym.
X=N(10 000, 400)
znajdź:
a) prawdopodobieństwo, że czas świecenia będzie 9000 godz.
b) prawdopodobieństwo, że czas świecenia skończy się przed 5000 godz.
Za odp. będę bardzo wdzięczna...
14 lip 18:28
hanka: Są jakieś szanse...:(
15 lip 07:59
Jack:
a) P(X=9000)=0 (rozumiem, że chodzi o czas świecenia równy dokładnie 9000 godzin)
| | 9000−10000 | | −1000 | |
b) P(X<5000)=P(X< |
| )=P(X< |
| )=P(X<−2,5)=1−F(2,5)=1−0,9938=0,0062 |
| | 400 | | 400 | |
15 lip 11:00
b.: b) niedobrze z oznaczeniami, X nie ma rozkladu N(0,1), poza tym jest 9000 zamiast 5000
X ma rozklad N(10000, 4000)
czyli
Z= (X−10000) /
√400 ma rozklad N(0,1) (to moze zalezec od oznaczen: co oznacza to 400?)
stad
X =
√400Z + 10000
zatem
P(X<5000) = P(
√400Z + 10000 < 5000} = P(Z < (5000 − 10000) /
√400)
= P( Z < − 5000/
√400 ) = ...
(dokoncz, odczytaj z tablic:
http://pl.wikisource.org/wiki/Tablica_rozk%C5%82adu_normalnego )
15 lip 11:19
Jack:
faktycznie, to już jest rozkład normalny... dzieki na zwrócenie uwagi.
15 lip 11:26
b.: biorac pod uwage, co wychodzi, wydaje mi sie jednak, ze to 400 oznacza odchylenie stand. a nie
wariancje, czyli tak jak w rozwiazaniu Jacka (albo w moim rozwiazaniu trzeba usunac
pierwiastki)
15 lip 11:27
Jack:
Teraz jak myślę to wydaje mi się, że prawdą jest że nie mam rozkładu N(0,1) ale ja przecież
standaryzuję do tego rozkładu. A mogę tak zrobić, ponieważ wiem, że mam do czynienia z
rozkladem normalnym. Z drugim przykładzie oczywiśćie zrobiłem błąd wpisując 9000 zamiast 5000.
15 lip 11:32
b.: to prawda, robisz dobrze jesli chodzi o wynik, ale w Twoim rozwiazaniu X oznacza na poczatku
zmienna o rozkladzie N(10000,400), a potem zmienna o rozkladzie N(0,1) −− to nie jest
najszczesliwsze, lepiej wprowadzic inna litere na ta druga zmienna
15 lip 11:35
Jack:
to fakt, to z pośpiechu − na zajęciach oznaczaliśmy Xs jako zmienna po standaryzacji.
15 lip 11:36
hanka: Bardzo dziękuję za pomoc

Czy w zadaniu b) będzie wynik: 0,8944 ?
15 lip 12:08
Jack:
a czy odchylenie nie powinno być czasem równe σ=4000, a nie 400 w N(10000,400)?
15 lip 12:14
Jack:
dla σ=
4000 wyjdzie F(−1,25)=0,89435≈0,8944, jak napisałaś.
| | 5000−10000 | |
czyli P(X<5000)=P(Xs< |
| )=P(Xs<−5000/4000)=1−F(1,25)=1−0,8944=0,1056
|
| | 4000 | |
Jesli σ=
4000, to popraw też punkt a).
15 lip 12:19
hanka: jest dokładnie tak samo jak w zadaniu a)
( 10 000, 400)
15 lip 12:23
Jack:
Hmm brzydko wychodzi w b)... Czy pytając się o wynik 0,8944 patrzyłaś może na odpowiedzi?
15 lip 12:33
hanka: wyliczyłam na podstawie zadanka 1−ego, znając życie pokręciłam wszystko...
dostałam jeszcze info, że:
X* = x−m
−−−−−−−−−
σ
m = 10 000
σ = 400
to jakaś masakra jest....:(
15 lip 12:37
Jack:
no właśnie wszystko przez to małe odchylenie...

Jesli σ=400 to na którymś kroku trzeba
liczyć F(12,5)... A o to ciężko − zwykle argument dystrybuanty jest mały, w okolicach 1 lub 2.
15 lip 12:42
hanka: Właśnie też mi tak wyszło, sądząc, że jest to nie możliwe, wpadłam na genialny pomysł, żeby
podzielić
po skrócenie 10 000 i 5000 tys (10) , tak podejrzałam u kolegi przy innym zadaniu, pewnie
źle...
15 lip 13:01
Basia:
1.
Zapis N(10000,400) odpowiada zapisowi N(μ,σ
2)
czyli σ
2=400 czyli σ=20
2.
F(x
s) =
12[1+erf(x
s/
√2) ]
| | X−10000 | |
P(X=9000) = P(X−10000=9000−10000) = P( |
| =U{−1000}{√400)= |
| | √400 | |
| | X−10000 | | −1000 | |
P( |
| = |
| = P(Xs=−50)=F(−50)= |
| | 20 | | 20 | |
| 1 | | −50 | | 1 | | −50√2 | |
| [1+erf |
| ] = |
| [1+erf |
| ]= |
| 2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| [1+erf(−25√2) ≈ |
| [1+erf(−25*1,4)= |
| [1+erf(−26) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
erf(−26) trzeba odczytać z tablic (są takie np. tu
http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~bold/statystyka/erf.html)
erf(−26)=−1
i koniec
P(X=9000)=0
3.
| | X−10000 | |
P(X<5000) = P(X−10000<5000−10000) = P( |
| <U{−5000}{√400)= |
| | √400 | |
| | X−10000 | | −5000 | |
P( |
| < |
| = P(Xs<−250) |
| | 20 | | 20 | |
i koniec zabawy, tego się nie liczy, to się odczytuje z tablic
(muszą być bardzo obszerne)
15 lip 17:54
hanka: Bardzo dziękuję Wam wszystkim za pomoc
15 lip 20:09
Jack:
eh... jeszcze pierwiastek... dawno tego nie robiłem
15 lip 22:52