wartość bezwzględna
Gosia: Witam, gdyby ktoś potrafił to prosiłabym o rozwiązanie:
|2x + 1| − |x−2| = −2
ponieważ ja mam różne wersje i nie wiem która jest dobra.
Pozdrawiam
14 lip 16:35
Basia:
1.
2x+1≥0 i x−2≥0 ⇔ 2x≥−1 i x≥1 ⇔ x≥ −12 i x≥1 ⇔ x≥1
wtedy
|2x+1|=2x+1
|x−2|=x−2
2x+1−(x−2)=−2
2x+1−x+2=−2
x=−5
nie spełnia założenia (x≥1) nie jest więc rozwiązaniem
2.
2x+1≥0 i x−2<0 ⇔ 2x≥−1 i x<1 ⇔ x≥ −12 i x<1 ⇔ x∊<−12;1)
wtedy
|2x+1|=2x+1
|x−2|=−(x−2)=−x+2
2x+1−(−x+2)=−2
2x+1+x−2=−2
3x=−1
x= −13
spełnia założenie jest więc rozwiązaniem
3.
2x+1<0 i x−2≥0 ⇔ 2x<−1 i x≥1 ⇔ x< −12 i x≥1
sprzeczność, ten przypadek nie jest możliwy
4.
2x+1<0 i x−2<0 ⇔ 2x<−1 i x<1 ⇔ x< −12 i x<1 ⇔ x< −12
wtedy
|2x+1|=−(2x+1)
|x−2|=−(x−2)
dokończ
14 lip 16:45
Gosia: Basiu a dlaczego x−2≥0 ⇔ x≥1 ⇔ x≥1 ⇔ x≥1
tu Ci wychodzi 1 a nie 2?
14 lip 16:49
Basia:
oj patrzyłam na poprzednie 2x; oczywiście to błąd
x−2≥0 ⇔ x≥2
niewiele to tam zmieni, ale trzeba poprawić
wszędzie, bo potem kopiowałam i błąd się powielił
14 lip 16:52
Gosia: Ok, dziękuję Ci bardzo za rozwiązanie! pomogłaś mi
14 lip 16:53
TOmek: takie banalne pytanie
| | 1 | |
x≥ − |
| i x≥1 (zaznaczasz na osi i wybierasz wspólną cześć, tak?)⇔ x≥1 |
| | 2 | |
fajny sposób masz na równania z w.b
14 lip 17:32
Basia:
tak oczywiście część wspólną, bo oba warunki muszą być spełnione
to bardzo stary sposób; mnie też się podoba, znacznie bardziej niż np. rysowanie fali
14 lip 17:35