zadanie
Kicia: Zapiszemy liczbe √6+4√2 w prostszej postaci:
√6+4√2=√4+4√2+2=√22+2*2*√2+(√2)2=√(2+√2)2=2+√2
postępując analogicznie zapisz
a)√19+8√3
b)√9−4√2
c)√7−2√10
Zadanie może wydaje się proste ale dla mnie nie jest, mógłby mi ktoś jakoś to zrobić, będę
wdzięczna
14 lip 13:23
Basia:
trzeba tak kombinować
(a+b)2=a2+2ab+b2
czyli
2ab=8√3
ab=4√3
a=4
b=√3
i sprawdzamy
(4+√3)2=16+8√3+3=19+8√3
jest dobrze czyli
√19+8√3=√(4+√3)2=4+√3
pozostałe spróbuj sama w ten sposób
14 lip 13:30
Kicia: dzięki już próbuje zrobić
14 lip 13:34
Kicia: 2ab=−4
√2
ab=−2
√2
a=−2
b=
√2
(−2+
√2)
2=4−4
√2+2=6−4
√2
gdzie zrobiłam błąd
14 lip 13:39
Basia: nie zrobiłaś błędu; coś w tym przykładzie chyba nie gra
14 lip 14:18
Kicia: no właśnie kurcze nie wiem następnego też nie dam rady zrobić
14 lip 14:22
Basia:
a może tak
a=2√2
b=1
(a−b)2 = (2√2−1)2 = 4*2−4√2+1
i teraz będzie dobrze
tam gdzie tych możliwości jest więcej trzeba czasem wypróbować kilka
14 lip 14:27
Basia:
w (c) trzeba jeszcze zapisać √10=√5*2=√5*√2
a=√5
b=√2
i mamy (√5−√2)2
14 lip 14:31
AS: Wystarczy skorzystać z tożsamości
| | a + c | | a − c | |
√a ± √b = √ |
| ± √ |
| gdzie c = √a2 − b |
| | 2 | | 2 | |
U nas w pierwszym przypadku
a = 6 , b = 32 , c =
√a2 − b =
√36 − 32 = 2
| | 6 + 2 | | 6 − 2 | |
√6 + 4√2 = √ |
| + √ |
| = √4 + √2 = 2 + √2 |
| | 2 | | 2 | |
14 lip 16:25
Basia:
Zapewne, ale ja tego z całą pewnością nie zapamiętam. Wolę pokombinować.
14 lip 16:35