liczba pierwiastkow rownania
areczkowa: Znaleźć liczbę pierwiastków równania ax2 + (3−a)x + 1 = 0 w zależci od parametru
a(nalezy do)R
Proszę o pomoc!
14 lip 11:10
robinka: gdy a=0
to ma jedno rozwiązanie i jest funkcja liniowa
a) 3x+1=0
b) gdy jest funkcja kwadratową
Δ=(3−a)
2 − 4a=9−6a+a
2−4a=a
2−10a+9>0
Δ=100−36=64
x
1=1
x
2=9
ma dwa rozwiązania x∊(−
∞;1)∪(9;
∞)
jedno rozwiązanie x∊{1,9}
zero rozwiązań x∊(1;9)
14 lip 11:20
areczkowa: dziękuję moje wybawienie
14 lip 11:24
bzzz: Dwa rozwiązania ma dla x z przedziałów: (−∞,0)u(0,1)u(9,∞) trzeba wyrzucić 0 bo przecież piętro
wyżej Robinka napisała, że dla a=0 ma 1 rozwiązanie.
14 lip 11:36
bzzz: Zresztą w przypadku gdy a≠0
to mamy 3 podprzypadki:
1' Δ > 0 → 2 rozw.
2' Δ = 0 → 1 rozw.
3' Δ < 0 → 0 rozw.
| | 1 | |
plus to że dla a = 0 ma jedno rozwiązanie x = − |
| |
| | 3 | |
14 lip 11:38