oblicz cos(2x-U{π}{4}) = 0
margaret: Oblicz:
Z góry bardzo dziękuję!
14 lip 08:54
bzzz: | | π | | π | | π | |
cos(2x − |
| ) = 0, gdy : cos(2x − |
| ) = cos( |
| + kπ) dla k całkowitego.
|
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Wystarczy porównać argumenty funkcji cos i wyliczyć x.
14 lip 09:11
14 lip 10:51
Basia:
a gdzie zgubiłaś robinko − π2 albo, jeśli wolisz, 3π2 ?
bzzz rozwiązała poprawnie
cost=0 ⇔ t=π2+2kπ ∨ t=3π2+2kπ ⇔
t=π2+2kπ ∨ t=2π+π2+2kπ ⇔
t=π2+2kπ ∨ t=π2+π+2kπ ⇔
t=π2+2kπ ∨ t=π2+(2k+1)π ⇔
t=π2+kπ
14 lip 10:58
robinka: masz racje zgubiłam, funkcja cosx jest funkcja parzysta więc, x=−x
0 +2kπ v x=x
0+2kπ,
przepraszam
14 lip 11:02
margaret: dziękuję, jesteście Kochani!
14 lip 11:04