wielomiany
areczkowa: Witam, zadanie z którym mam problem:
Dla wielomianu f(x)= −2x2 + 3x + 2 podać miejsca zerowe pierwiastki, współrzędne wierzchołka
paraboli, która jest wykresem tej funkcji. Znaleźć liczbę a∊R, dla której równanie −2x2 + 3x
+ 2 = a, a ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Byłabym bardzo wdzięczna za rozwiązanie.
13 lip 21:52
joga:
1) policz deltę
oraz x
1 =..........
i x
2 =........... x
1, x
2 −−− miejsca zerowe
W( x
w, y
w)
2/ −2x
2 +3x +2 −a=0
warunek : Δ=0
Δ= 3
2 −4*(−2)*( 2−a) = 9 +8( 2−a) = 9 +16 −8a = −8a+25
Δ=0 <=> −8a+25=0 ........ dokończ i wyznacz
a
13 lip 22:13
areczkowa: dzięki wielkie!
14 lip 08:41