Błagam
Kamil: prosze niech mi ktoś wytłumaczy to zadanie logicznie tak po kroku i rozpisze
Oblicz ,dla jakich wartości m i n liczby 3,2m−1,n+2,sa trzema kolejnymi wyrazami
ciągu arytmetycznego (an) i jednocześnie trzema kolejnymi wyrazami ciagu
geometrycznego (bn)
13 lip 16:14
Gosia: niestety ja nie potrafię Ci pomóc
13 lip 17:06
13 lip 18:56
joga:
a,b, c −−− tworzą ciąg arytmetyczny => 2b= a+c
czyli jeżeli 3, 2m−1, n+2 −−− tworzą ciąg arytmetyczny
to: 2( 2m−1)= 3+ n+2
4m −2= n+5
n= 4m−7
oraz: a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny => b2= a*c
czyli jeżeli 3, m−1, n +2 −−− tworzą ciąg geometryczny
to: (2m−1)2 = 3*(n+2)
4m2−4m +1= 3n+6
podstawiając za n= 4m −7
4m2 −4m +1= 3( 4m−7) +6
4m2−4m+1= 12m−21+6
4m2−16m +16=0 /:4
m2 −4m +4=0
( m−2)2=0
m= 2
to n= 4m−7= 4*2−7= 1
odp: m= 2 , n= 1
13 lip 21:58
Kamil: elo
13 lip 22:44