matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Naa:
Jak obliczyc pochodna takiego czegos:
π+4
9
x
2
−
x
16π
4
Z gory dzieki
13 lip 16:08
Edek:
π+4
9
f(x) =
x
2
−
x
16π
4
jest to funkcja kwadratowa: ax
2
−bx, gdzie:
π+4
9
a=
, z kolei b=
16π
4
y'=2ax−b podłóż teraz do obliczonej pochodnej nasze stałe, skróć i wszystko gra
13 lip 20:22