Liczby zespolone
Gosia: Witam serdecznie,
mam problem z zadaniem:
Pozpatrzmy liczbę zespoloną z = −1 + i√3
a)oblicz zi−1
b)napisać liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej i obliczyć z6
Ostatnio odkryłam tą stronkę i bardzo mi się spodobała, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi
udzielił pomocy.
Pozdrawiam.
13 lip 13:37
bzzz: ad a)
| z | | −1+i√3 | | i+1 | | −i−1−√3 + i√3 | |
| = |
| * |
| = |
| =
|
| i−1 | | i−1 | | i+1 | | i2 − 1 | |
| i(√3 − 1) − 1 − √3 | | i(1−√3) + 1 + √3 | |
| = |
| |
| −2 | | 2 | |
13 lip 14:28
bzzz:

co do postaci trygonometrycznej:
z = |z|(cosγ + isinγ)
ze wzoru de Moivre'a:
z
n = |z|
n(cosnγ + isinnγ)
13 lip 15:02
Gosia: Dziękuję ślicznie za odpowiedź, jestem bardzo bardzo wdzięczna za pomoc

pozdrawiam!
13 lip 15:04
bzzz:

zabrakło takiego detalu...
Jeżeli chodzi o podpunkt pierwszy i masz podzielić przez liczbę a + bi to zawsze mnożysz
licznik i mianownik przez a − bi
13 lip 15:14
AS:
ale jeżeli przez liczbę a − bi to mnożysz przez a + bi (licznik i mianownik)
13 lip 15:51
Gosia: Dziękuję!
13 lip 15:52
Kamil: prosze
13 lip 16:36