zadania z wielomianów poziom rozszerzony[poszukuje]
TOmek: Poszukuje zadanek z wielomianów, które mogą znaleźć sie na maturze roz. jak macie jakieś fajne
to wklejajcie tutaj

z góry dziękuje
12 lip 20:10
profesorek: Po co Ci jak dawno po maturze. Wakacje masz
12 lip 21:13
TOmek: nudze się w domu, jak mam wbijać levele w diablo wole porobić pare zadanek

Z resztą mam
plan by dostać się do jeden szkoły a wiem ,ze będzie cięzko więc juz powoli cięzko pracuje,
wiem przynajmniej ,ze robie cos wartosciowego
12 lip 21:19
bingo:
Witam

zad1/ Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu:
W(x)= ( x
2−3x +1)
2011
przez wielomian P(x)= x
2−4x +3
zad2/ Reszta z dzielenia wielomianu
W(x)= x
3 +mx −x +n przez trójmian ( x+2)
2
wynosi 1−x
Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)
zad3/Wykaż,że dla każdego x naturalnego
wartość wielomianu
W(x) = x
5 −5x
3 +4 jest liczbą podzielną przez
120
Powodzenia
12 lip 23:26
bingo:
poprawiam zapis w zad3/
W(x) = x5 −5x3 +4x
12 lip 23:31
TOmek: ok dziękuje, dzisiaj sobie zrobie te zadanka. Patrząc na oko to bardzo trudne, ale jak będę
miał problem to napiszę a Wy na pewno pomozecie
13 lip 10:17
Naa: Da ktos wskazowke do zad 3? Bo tez chce sama zrobic ale nie wiem jak zaczac
13 lip 16:09
TOmek: kamil pierwsze zadanie zrobiłes?
13 lip 16:38
Kamil: własnie nie wiem jak zaczac
13 lip 16:40
TOmek: Odrazu pisze ,ze jestem początkujący pierwszego zadanka stad na pewno nie zrobie bo ciągów
jeszcze nie zacząłem robić xD
zad3.
x∊N
W(x)=x
5 −5x
3 +4x= x
5−4x
3−x
3+4x=x
3(x
2−4)−x(x
2−4)=(x
3−x)(x
2−4)
| | (13−1)(12−4) | |
W(1)= |
| =(1−1)(1−4)=0 * (−3)=0 |
| | 120 | |
| | (23−2)(22−4) | |
W(2)= |
| =(8−2)(4−4)=6 * 0 = 0 |
| | 120 | |
Nie wiem czy te zadnie w ogole robie dobrze, ale co to znaczy ,ze liczba jest podzielna w
języku matematycznym, czy ,ze dzieli się bez reszty czy jak? 120:0=0 − to znaczy ,ze jest
podzielna?
Czekam na Basie albo Lucyne dawno Ich nie było
13 lip 16:51
joga:
W(x) = x(x2−1)(x2−4)= x( x−1)(x+1)(x−2)(x+2)= (x−2)*(x−1)*x*(x+1)*(x+2)
W(x) jest iloczynem pięciu kolejnych liczb naturalnych
wśród nich jest co najmniej jedna podzielna przez 3 i jedna podzielna przez 5
i jedna podzielna przez 4 i jeszcze jedna parzysta
np: 1,2,3,4,5 lub 3,4,5,6,7 lub 7,8,9,10,11 .... itd.
czyli ten iloczyn jest podzielny przez : 3*5*4*2 = 120
zatem W(x) jest podzielny przez 120
c.n.u
13 lip 23:33
Lucyna: TOmek miło mi, że się za mną stęskniłeś

jestem... Co do dzielenia to nie w tą stronę 0:120 =
0 przez 0 się nie dzieli. Dzielenie przez 120 oznacza, że liczba jest postaci 120*k czyli jest
to wielokrotność całkowita liczby 120.
Mogą to być −360, −240, −120, 0, 120, 240 itd

Czyli jak najbardziej chodzi o liczby, które przy dzieleniu przez 120 dają resztę 0.
Pozdrawiam Lucyna.
13 lip 23:43
joga:
zad1/
pierwiastkami wielomianu P(x) są x= 3 i x= 1
reszta z dzielenia W(x) przez P(x) jest
R(x) = ax+b
W(1) = (1−3+1)
2011= (−1)
2011= −1
W(3)= ( 9−9+1)
2011= 1
2011= 1
rozwiąż układ;
a*1=b= −1
i a*3+b= 1
R(x) =.......
14 lip 00:11
TOmek: Proszę wytlumaczcie mi jeszcze coś w wielomianach chodzi mi o te zad.1
zad1/ Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu:
W(x)= ( x2−3x +1)
2011 przez wielomian P(x)= x2−4x +3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a w powyższym poście joga zapisał
W(1) = (1−3+1)
2011= (−1)
2011= −1 − czyli on tu sprawdzał ile wynosi reszta z dzielenia
dla x=1, tak?
| | W(x) | |
ale przecież my dzielimy |
| więc dlaczego liczymy pierwiastki dzielnika? Przecież |
| | P(x) | |
powinnyśmy obliczać pierwiastki W(x) i jego resztę a nie P(x). Czy to obojętne którego
wielomianu P(x) czy W(x) obliczmy dla 2 argumentów by mieć układ równań

?
nie potrafie sobie to wyobrazić ...help
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2.
Ogólny taki wzór jest: W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
gdzie Q(x) to wynik dzielenia wielomianu W(x) przez P(x)
A czy taki zapis jest błędny?
W(1)=(1−3+1)
2011 *Q(x)+a1+b=0
14 lip 19:49
AS:
1. Obliczyć a4 + b4 + c4 gdy a + b + c = 0 ,a2 + b2 + c2 = 1
2. Sprawdzić tożsamości
a) 24abc = (a + b + c)3 + (c − a − b)3 + (b − a − c)3 + (a − b −c)3
b) (a + b)2 + (a + c)2 + (b + c)2 = (a + b + c)2 + a2 + b2 + c2
3. Wykazać,że iloczyn 4 kolejnych liczb całkowitych zwiększony o 1 jest
kwadratem zupełnym.
4. Wykazać,że jeśli a,b,c są miarami boków trójkąta prostokątnego
o przeciwprostokątnej c,to równanie
x2 − 2(a2 + b2) + c4 = 0
ma tylko jeden pierwiastek podwójny.
5. Wielomian x3 + 4*x2 + 6*x + 4 rozłożyć na wielomian o podstawie x + 1.
14 lip 20:42
TOmek: "Czy to obojętne którego wielomianu P(x) czy W(x) obliczmy dla 2 argumentów by mieć układ
równań" to chyba jest prawdziwe
AS − to poziom na maturę roz?
14 lip 21:12
think: Tomek zaraz Ci napiszę dlaczego tak jest.
Mamy podzielić wielomian przez wielomian którego pierwiastkami są: 3 i 1. Czyli zgodnie z
wzorem, który przytoczyłeś:
W(x) = G(x)*P(x) + R(x)
musisz jedynie zauważyć, że skoro 3 i 1 są pierwiastkami P(x), to zarówno P(3) = P(1) = 0
R(x) jest wielomianem co najwyżej pierwszego stopnia (to już powinieneś wiedzieć, bo to przy
jakimś innym zadaniu wałkowaliśmy) to skoro podstawimy te dwa pierwiastki to jesteśmy w stanie
wyznaczyć R(x) = ax + b
−1 = (1−3+1)2011= W(1) = G(1)P(1) + R(1) = G(1)*0 + a + b = a + b
1 = (9−9+1)2011 = W(3) = G(3)*P(3) + R(3) = G(3)*0 + 3a + b = 3a + b
14 lip 22:22
TOmek: Zrobiłem parę zadanek podobnych i już to rozumiem.
Sprobuje zrobic zad2 i ide spac
14 lip 22:56
Eta:
Witam
TOmek w zad. 2 ( sorry , ma być tak :
W(x)= x
3 +mx
2−x +4
14 lip 23:00
Eta:
zad 4/ ( na jutro ....... łatwe

Dla jakich wartości parametru "k" reszta z dzielenia wielomianu
W(x) = x
15 −kx
13 + ( k−2)x
10 +2x +k
2 −2
przez dwumian
x−1 jest równa
3 ?
14 lip 23:09
TOmek: zad2/ Reszta z dzielenia wielomianu
W(x)= x3 +mx −x +n przez trójmian ( x+2)2 wynosi 1−x
Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)
(x+2)2=x2+4x+4
w(−2)=1−x
W(−2)=1−(−2)
W(−2)=3
"a" nie musze liczyć
x3 +mx−x+n=(x+2)2*(ax+b)+1−x
x3 +mx−x+n=(x2+4x+4)*(ax+b)+1−x
x3 +mx−x+n=(x+2)2*ax+b
W(−2)=−8−2m+2+n=4−8+4*(−2a)+b
−8−2m+2+n=−4−8a+b
−2m−6+n=8a+b−4
pierwszy raz robie taki typ zadanka nie wie m z której strony dalej ugryżć
14 lip 23:16
Lucyna: TOmek pogubiłeś nawiasy i wymnożyłeś prawą stronę bez potrzeby, przecież wyliczyłeś, że W(−2) =
3 wystarczyło wstawić.
W(−2) = −8 + 4m + 2 + n = 3
Zresztą i tak będziesz musiał poprawić, bo Eta zgubiła kwadrat

i masz to wszystko liczyć
dla:
x
2 + mx
2 − x + 4
tam dalej robiłeś ok, ja na Twoim miejscu bym wymnożyła to co masz po stronie (x+2)
2(x + b) +
1 − x
i przyrównała wielomiany, bo dwa wielomiany są równe, gdy mają takie same współczynniki
15 lip 07:22