równanie rożniczkowe
jarulek: Witam ma takie rownanie rozniczkowe y''+y'=1cosx
policzyłem juz RORLJ metodą przewidywań i wyszło mi y=C1cosx+C2sinx
i teraz dalej nie wiem jak policzyć RSRLN
jak mam po prostu cos x to przewiduje y=Acosx + B sinx a w tym prypadku jak ?
12 lip 18:36
Jack:
w tym przypadku zrób metodą uzmienniania stałej, ponieważ w żadnym wypadku nie dostaniesz
1cosx przewidując w ten sposób...
12 lip 18:53
jarulek: ok dzięki zaraz spróbuje ale to RORLJ jest dobrze tylko w drugim etapie uzmiennienie ?
12 lip 18:55
Jack:
y''+y'=0 ⇒ y(x)=c1−c2e−x
Pokaż jak robiłeś... (przez równanie charakterystyczne z λ?)
12 lip 19:00
jarulek: teraz widzę ze źle przykład napisałem tak powinno byc y''+ y = 1cosx, przpraszam i wyszlo
mi tak jak wyzej
12 lip 19:23
jarulek: ja zrobilem przewidywaniem ze y = erx
i wyszlo mi po podstawieniu r2 +1 =0
czyli r= √−1
czyli r= j r=L + Bj
a y1=eLx + cosBx
y2 = eLx + sinBx
no i dalej wiadomo
12 lip 19:31
Jack:
ok, w takim razie jest dobrze. Drugą część postaraj się zrobić metodą przewidywań...
12 lip 19:33
jarulek: a mówiłeś ze uzmiennienia ?
12 lip 19:45
Jack:
wydaje mi się że tylko w ten sposób − ja przynajmniej nie wiem czego się spodziewać, tzn. co
przewidywać
12 lip 19:48
jarulek: Ok policzyłem dalej uzmiennieniem i wyszło coś, jeśli nigdzie sie nie pomyliłem to powinno być
dobrze, ale wynik sie nie liczy liczy sie idea

wyszło mi y=[ln(cosx)+C
3]cosx + [x+C
4]sinx
13 lip 12:58