matematykaszkolna.pl
równanie rożniczkowe jarulek: Witam ma takie rownanie rozniczkowe y''+y'=1cosx policzyłem juz RORLJ metodą przewidywań i wyszło mi y=C1cosx+C2sinx i teraz dalej nie wiem jak policzyć RSRLN jak mam po prostu cos x to przewiduje y=Acosx + B sinx a w tym prypadku jak ?
12 lip 18:36
Jack: w tym przypadku zrób metodą uzmienniania stałej, ponieważ w żadnym wypadku nie dostaniesz 1cosx przewidując w ten sposób...
12 lip 18:53
jarulek: ok dzięki zaraz spróbuje ale to RORLJ jest dobrze tylko w drugim etapie uzmiennienie ?
12 lip 18:55
Jack: y''+y'=0 ⇒ y(x)=c1−c2e−x Pokaż jak robiłeś... (przez równanie charakterystyczne z λ?)
12 lip 19:00
jarulek: teraz widzę ze źle przykład napisałem tak powinno byc y''+ y = 1cosx, przpraszam i wyszlo mi tak jak wyzej
12 lip 19:23
jarulek: ja zrobilem przewidywaniem ze y = erx i wyszlo mi po podstawieniu r2 +1 =0 czyli r= −1 czyli r= j r=L + Bj a y1=eLx + cosBx y2 = eLx + sinBx no i dalej wiadomo
12 lip 19:31
Jack: ok, w takim razie jest dobrze. Drugą część postaraj się zrobić metodą przewidywań...
12 lip 19:33
jarulek: a mówiłeś ze uzmiennienia ?
12 lip 19:45
Jack: wydaje mi się że tylko w ten sposób − ja przynajmniej nie wiem czego się spodziewać, tzn. co przewidywać emotka
12 lip 19:48
jarulek: Ok policzyłem dalej uzmiennieniem i wyszło coś, jeśli nigdzie sie nie pomyliłem to powinno być dobrze, ale wynik sie nie liczy liczy sie idea wyszło mi y=[ln(cosx)+C3]cosx + [x+C4]sinx
13 lip 12:58