Wielomiany
Szprot: Pomożecie mi rozpisać (x3−6x+4):(x−2) Chodzi o dzielenie wielomianów Prosze o szybką
odpowiedź. Bo coś mi nie wychodzi
12 lip 16:55
bingo:
Można Hornerem:
1 0 −6 4
2 2 4 −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 2 −2 0
wynik z dzielenia x2 +2x −2
12 lip 17:02
Szprot: Stary nie czaje tego Hornera, potrafisz inaczej niz tym hornerem?
12 lip 17:05
bingo:
pisemnie:
(x
3 −6x +4) : ( x−2)= x
2 +2x −2
−x
3+2x
2
−−−−−−−−−
= 2x
2−6x
−2x
2+4x
−−−−−−−−−−
= −2x +4
2x −4
−−−−−−−−−
= =
12 lip 17:07
Szprot: aaaaaa nie wiedziałem że tak sie da. Szacunek

. Pozdro Bingo
12 lip 17:12
bingo:
12 lip 17:14
AS: Przewiduję,że wynikiem będzie wielomian stopnia drugiego postaci x
2 + a*x + b
| x3 − 6*x + 4 | |
| = x2 + a*x + b |
| x − 2 | |
czyli musi zajść równość
x
3 − 6*x + 4 = (x
2 + a*x + b)*(x − 2)
Po wymnożeniu prawej strony dochodzę do równości
x
3 − 6*x = 4 = x
3 + (a − 2)*x
2 + (b − 2*a)*x − 2b
Porównując współczynniki przy zmiennych o tym samym wykładniku potęgowym mamy
a − 2 = 0 → a = 2
b − 2*a = −6 → b = −2
−2*b = 4 → b = −2
Stąd szukany wynik: x
2 + 2*x − 2
12 lip 17:32