błąd bezwzględny za pomocą rozniczki zupełnej
jarulek: A wiec mam taki problem chce obliczyć błąd bezwzględny wysokości trójkąta równoramiennego za
pomocą różniczki zupełnej
Dane:
boki: x=12 cm, y=10 cm, y=10cm
wysokość h=
√y2−x2/4
długość boków zmierzono z błędem deltrax=deltay = 0,2 cm
Liczyć różniczkę zupełna jak mam podane np W=(1,02)
2 * (0,99)
4 ale tego powyzje to nie
wiem jak
z tego wzoru by można ?
| | dh | |
ze dh= ( |
| ) w Po * deltax + (dhdy )w Po * delta y |
| | dx | |
ale co by było punktem Po ?