Sigma
Hashiri: Mam pytanie:
Czy ktos zna moze jakies cwiczenia na sigme i ew. duze Pi bo nierozumiem na niej dzialan.
To znaczy generalnie wiem na czym to polega ale mam problemy z przeksztalceniami.
Rownież nie wiem jak na tym forum sie dodaje ineksy do sigmy ( bo znak widze na pasku).
Bardzo prosze o szybka pomoc.
11 lip 12:47
Hashiri: Oczywiscie chodzi mi o zrodla w INTERNECIE.
11 lip 12:55
Jack:
jak po prostu używam "twardej spacji", czyli "−" (myślnik + Shitf) i "ptaszka" (kryje sie pod
cyfrą 6). Zdaje się że Bogdan kiedyś podał link do fajnej strony na Sigmy... Szukałem w
zakładkach (bo zdawało mi się że ją zapisałem) ale nie znalazłem...
11 lip 13:21
11 lip 13:22
Hashiri: wiedze z tej stronki to jednak umiem (dzieki za nia bo fajna

), lecz mam taki przyklad
Mamy wzor: ∑
k=1n (a
k+1 − a
k) = a
n+1 − a
1
(zmienna n jest oczywiscie nad Sigma tylko nie wiem jak to zapisac

)
| | 1 | |
Biorąc ak = − |
| , otrzymujemy:
|
| | k | |
| | n | |
Nie wiem z tego jak wychodzi to po prawej |
| bo po lewej stronie rownania to poprostu
|
| | n+1 | |
podstawilem ciag do wzoru sigmy i mi wyszlo. Ale to po prawej to nie mam pojecia.
Prosze o pomoc.
11 lip 19:15
b.: | | 1 | |
a ile to jest an+1−a1, gdy ak=− |
| ? |
| | k | |
11 lip 23:02
Hashiri: wlasnie nie widze tego

Prosilbym o rozpisanie tego rachunku.
Z gory dziekuje tej osobie
12 lip 23:53
bingo:
to:
| | −1 | | −1 +n+1 | | n | |
an+1− a1= |
| +1 = |
| = |
|
|
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
13 lip 00:07
Hashiri: dzieki ucze sie tych sigm dopiero,
w takim razie dlaczego tam jest ak i an jak to jest to samo ?
troche to dziwne dla mnie jest.
14 lip 12:33
Hashiri: Basiu prosze o pomoc, a szczegolnie potrzebuje wyjasnienia.
Jak sie ma ciag a
k, do wzoru sigmy i do ciagu a
n bo nie moge tego zalapac

Licze bardzo na Ciebie, bo wiem ze kazdemu swietnie pomagasz .
14 lip 13:46
Basia:
nie bardzo rozumiem o co chodzi
∑ jest znakiem sumy
to tylko symbol pozwalający na szybsze i krótsze zapisanie sumy
∑i=1n=a1+a2+.....+an
∑i=110 = a1+a2+....a10
∑i=1125 = a1+a2+....a125
itd.
14 lip 14:11
Hashiri: | | 1 | |
ok, czyli w tym przykladzie co podalem po podstawieniu ak = − |
| wychodzi
|
| | k | |
| 1 | |
| i rozumiem ze jest to wzor kazdego skladnika sumy czyli z tego
|
| k(k+1) | |
| | 1 | |
a1 bedzie dla k=1 czyli |
| to dlaczego jest −1 ?
|
| | 2 | |
w zwiazku z tym nie rozumiem tego a
k
14 lip 14:23
Basia:
muszę poczytać od poczatku; chwila
14 lip 14:32
Basia:
∑k=1n(an+1−an)=
(a2−a1)+(a3−a2)+(a4−a3)+...............+(an−an−1)+(an+1−an}
wszystko ,oprócz −a1 i an+1 , się zredukuje
= an+1−a1
dla an = −1n masz zatem
∑k=1n (−1k+1+1k) = −1n+1+11 =
1−1n+1 = n+1−1n+1=nn+1
14 lip 14:38
Basia:
oczywiście
| | 1 | | 1 | | −k+k+1 | | 1 | |
− |
| + |
| = |
| = |
| |
| | k+1 | | k | | k(k+1) | | k(k+1) | |
i stąd
14 lip 14:43
Hashiri: to jaki jest sens pisania w zadaniu a
k i a
n jak to to samo

14 lip 14:48
14 lip 14:49
Basia:
hm...........
niby to samo, ale...........
muszę się zastanowić jak Ci to wytłumaczyć
nie ma tego problemu, gdy znamy ostatni wskaźnik sumy
wtedy możemy sobie napisać
a1+a2+.......+an+.....+a99 = ∑n=199 an
ale jeśli tym ostatnim wskaźnikiem jest n to muszę napisać
a1+a2+..........+ak+..........+an=∑k=1n
i stąd dodatkowy wskaźnik k
rozumiesz chyba, że zapis
a1+a2+........+an+.........+an = ∑n=1n an
jest pozbawiony sensu
14 lip 14:56
Hashiri: tak teraz juz lapie
| | 1 | |
cos mi sie uswiadomilo ze to |
| to a k nie wiem dlaczego
|
| | k(k+1) | |
Narazie rozumiem to wiec wielkie dzieki
Zobaczymy co bedzie dalej
14 lip 15:17
Hashiri: A teraz robie sobie nowy przyklad i mam cos takiego :
Dodając (a − d) do kazdego skladnika sumy znajdujacej sie po lewej stronie rownosci, a do
wyrazenia znajdujacego sie po prawej stronie n*(a − d), jakie rachunki wyjda
| | (n+1)n | | n(n−1) | |
Wiem , ze po prawej bedzie n(a−d) + |
| d = na + |
| d
|
| | 2 | | 2 | |
ale po lewej to nie wiem jak to wyliczyc

14 lip 15:29
Basia:
tak naprawdę w tym przykładzie zostało udowodnione, że
| | n | | 1 | |
∑k=1n bk = |
| gdzie bk = |
| |
| | n+1 | | k(k+1) | |
do przeprowadzenia dowodu posłużono się innym ciągiem
zauważając, że
b
k = a
k+1−a
k
14 lip 15:38
Basia:
∑k=1n (kd) =
d+2d+3d+4d+....+nd = d(1+2+3+....+n) =
d*∑k=1n k
no a ta suma 1+2+3+....+n to już chyba coś znajomego
14 lip 15:42
Basia:
jeżeli jakiś czynnik występuje w każdym wyrazie sumy i nie zależy od k można go w normalnym
zapisie wyłączyć przed nawias, a w zapisie z ∑ przed sigmę
14 lip 15:44
Hashiri: | | (2k − 1)3 | |
Ile to bedzie jak za ak podstawie ak = |
| |
| | 24 | |
(a
k+1 − a
k) =

bo mi wychodzi
| | 1 | |
(ak+1 − ak) = k2 + |
| a w odpowiedziach ma ze k2
|
| | 12 | |
Basiu sprawdzisz to
14 lip 15:45
Basia: sprawdzę
14 lip 15:49
Basia:
zgadza się, ale nie bardzo wiem co chcesz w ten sposób policzyć
może napisz pełną treść
14 lip 15:53
Basia:
zgadza się tzn. Ty policzyłeś dobrze, dlatego proszę o pełną treść, bo może tam chodzi o coś
nieco innego
14 lip 15:55
Hashiri: ok juz podaje
14 lip 15:59
Basia:
gdzieś robimy oboje błąd; sprawdzam jeszcze raz
14 lip 16:00
Hashiri: Zadanie:
| | (2k − 1)3 | |
Podstawiajac w ∑k=1n (ak+1 − ak) = an+1 − a1, ak = |
| ,
|
| | 24 | |
wyprowadź wzor dla ∑
k=1n k
2 .
Dokladnie takie jest polecenie.
14 lip 16:03
Basia:
| | (2k+1)3−(2k−1)3 | |
ak+1−ak = |
| |
| | 24 | |
a
3−b
3 = (a−b)(a
2+ab+b
2)
stąd
(2k+1)
3−(2k−1)
3 = [(2k+1)−(2k−1)]*[(2k+1)
2+(2k+1)(2k−1)+(2k−1)
2]=
[2k+1−2k+1]*[4k
2+4k+1+4k
2−1+4k
2−4k+1]=
2*(12k
2+1}
nie robimy błędu; jest tak jak policzyłeś
14 lip 16:06
Hashiri: Grrrr....
nie lubie jak sa bledy w ksiazkach

Uczysz sie, ledwo co rozumiesz, a tu bledy jeszcze musisz wylapywac
14 lip 16:09
Basia:
no i dobrze; rzeczywiście chodzi o coś innego
a
k+1−a
k = k
2+
112
∑
k=1n (a
k+1−a
k) = a
n+1−a
n
| | 1 | | (2n+1)3 | | (2−1)3 | |
∑k=1n (k2+ |
| ) = |
| − |
| |
| | 12 | | 24 | | 24 | |
| | 1 | | (2n+1)3 | | 1 | |
∑k=1n k2+∑k=1n |
| = |
| − |
| |
| | 12 | | 24 | | 24 | |
| | 1 | | 8n3+12n2+6n+1−1 | |
∑k=1n k2+n* |
| = |
| |
| | 12 | | 24 | |
| | 8n3+12n2+6n | | n | |
∑k=1n k2= |
| + |
| |
| | 24 | | 12 | |
| | 8n3+12n2+6n+2n | |
∑k=1n k2= |
| |
| | 24 | |
| | 4n(2n2+3n+2) | |
∑k=1n k2= |
| |
| | 24 | |
i chyba tyle jeżeli się nie pomyliłam
14 lip 16:16
Basia:
pomyliłam się
| | n | | n | |
po prawej nie + |
| tylko − |
| |
| | 12 | | 12 | |
trzeba poprawić
wynik będzie
2n
2+3n+1=2(n+1)(n+
12)=(n+1)(2n+1)
ostatecznie
| | n(n+1)(2n+1) | |
∑.........= |
| |
| | 6 | |
14 lip 16:28
Basia:
teraz jest na pewno dobrze
mam tu dowodzik tego twierdzenia w innej wersji (indukcja)
napisali:
wykaż, że
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+............+n2 = |
| |
| | 6 | |
Lewa to ∑
k=1n k
2
Prawa to co wyliczyłam czyli jest dobrze
14 lip 16:32
Basia:
Wyjaśnienia do poprzedniego:
∑k=1,....,n(ak+bk) =
a1+b1+a1+b2+............+an+bn=
(a1+a2+.........an)+(b1+b2+............bn) =
∑k=1,....,n ak + ∑k=1,....,n bk
c − jakaś stała
∑k=1,....,n c = c+c+............+c = n*c
14 lip 17:01
Hashiri: | | 1 | |
dlaczego w tym poscie z godz. 16:16 w piatej rownosci jest n* |
| a nie
|
| | 12 | |
Przeciez ten ulamek jest tyle razy ile k
2 −ow ?
14 lip 17:24
Basia:
bo:
c stała
∑k=1,2......n c =
c(dla k=1)+c(dla k=2)+.................+c(dla k=n)
to ile razy ta stała w tej sumie występuje ?
14 lip 17:26
Basia:
∑k=1,2,...,n(k2+112)=
12+112+22+112+32+112+.............+n2+112
to ile razy ten ułamek 112 w tej sumie występuje ?
14 lip 17:29
Basia:
jeżeli jeszcze nie widzisz to rozpisz sobie np.
∑k=1,2,...,5 (k2+112)
∑k=1,2,...,6 (k2+112)
∑k=1,2,...,10 (k2+112)
14 lip 17:32