matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Naa:
sin
3
x
4
lim
x→0
x
3
Tylko jak najprostszym sposobem, zad jest z ksiazki do 2 liceum
10 lip 23:18
Basia:
sin
3
x
4
=
x
3
sin
x
4
sin
x
4
sin
x
4
*
*
=
x
x
x
sin
x
4
sin
x
4
sin
x
4
*
*
=
4*
x
4
4*
x
4
4*
x
4
1
sin
x
4
sin
x
4
sin
x
4
*
*
→
64
x
4
x
4
x
4
1
1
*1*1*1 (przy x→0) =
64
64
sinx
dowód tego, że lim
x→0
=1 musi być w podręczniku
x
10 lip 23:27
Naa:
Dziekuje bardzo
10 lip 23:34