Przykład
Szprot: (a+b+1)
2 = Czy da sie to sposobem obliczyc

skorzystać ze wzoru (a+b)
2 Gdzie:
a=a
b=b+1
Czy jest jakieś krótsze

Bo musi być bo robie zadanie ze w kazdym przykładzie jest jakis
sposób i jestem pewien że tego też się da sposobem obliczyc szybko.

Pomożecie

?
10 lip 17:45
think: Podejrzewam, że to jest właśnie sposób

bo opcja inna to:
(a + b+ 1)
2 = (a + b + 1)*(a + b +1) = i teraz każdy z każdym
jest o wiele dłuższa...
ale raczej zrobiłabym tak, że :
a = a+b
b = 1
i dopiero (a+b)
2
10 lip 18:28
AS:
Można też skorzystać z gotowego wzoru
(x + y + z)2 = x2 + y2 + z2 + 2*x*y +2*x*z + 2*y*z
Jest to końowy wynik mnożenia (x + y + z)*(x + y+ z)
10 lip 19:12