wyznaczenie przeciecia sie funkcji
jarulek: Jak wyznaczyć punkty precięcia tych dwóch funkcji
y=−√1−x2 , y=0
wiem że powinien być wynik x=1 i x=−1 ale mi wychodzi tylko x=1
10 lip 17:32
think: rozwiązujesz układ równań:
y = −√1−x2
y=0
może metodą podstawienia:
0 = − √1−x2 ⇔ 1 − x2 = 0...
dalej możesz już sam.
10 lip 18:26
Amaz:
warto też wiedzieć, że funkcją y=−√1−x2, jest tak naprawdę jest okrąg, bo po podniesieniu do
kwadratu mamy:
y2=1−x2 => x2+y2=1, jest to okrąg o r=1 i środku w punkcie (0,0)
10 lip 19:24
Amaz:
a właściwie jest to pół okrąg, poniewaz −√1−x2 przyjmuje wartości [−1,0]
10 lip 19:27
jarulek: ale ze mnie głąb że nie zauważyłem że 1−x2 = (1−x)(1+x)
10 lip 19:35
Bogdan:
Dobry wieczór.
Gwoli ścisłości. Nie da się wyznaczyć punktów przecięcia dwóch funkcji. Można wyznaczyć
punkty przecięcia się wykresów funkcji. Apeluję do udzielających wskazówek o zwracanie
uwagi na poprawność sformułowań i nie tolerowanie niedbałości językowej.
10 lip 23:47