Matma Prosty Przykład
Szprot: Siemka, biore sie za nauke matematyki i liczę na wasza pomoc, będę dawał dużo zadanek jeżeli
nie bede ich rozumiał i proszę o szybką odpowiedź

.
Pierwsze pytanie brzmi:
Czy (x
2+3x+2)(x
2−3x+2) Czy trzeba mnożyć to każdy czynnik przez każdy aby to obliczyc

?
Wygląda tak ładnie że kusi potraktować to jakimś wzorem ale nie widzę nic co by się nadawało
AS:

Skojarz sobie działanie z obliczaniem pola powierzchni prostokąta − patrz rysunek
Pole całego prostokąta
P = (a + b + c)*(m + n)
Pole pierwszej warstwy
P1 = (a + b + c)*m = a*m + b*m + c*m
Pole drugiej warstwy
P2 = (a + b + c)*n = a*n + b*n + c*n
P = P1 + P2
Stąd mamy regułę mnożenia wielomianów
(a + b + c)*(m + n) = (a + b + c)*m + (a + b + c)*n =
a*m + b*m + c*m + a*n + b*n + c*n
Wymnażaj każdy element pierwszego nawiasu przez każdy element drugiego
nawiasu i pododawaj.