jaka jest poprawna odp. i jak to nalezy liczyć?
Magda265: W stożek, którego tworząca ma długość 2√2cm, a jego kąt rozwarcia ma miarę 90o wpisano
walec. Wysokość walca ma trzykrotnie większą długość niż jego promień podstawy.
a) promień walca ma długość 1/4
b) objętość walca wynosi 3π
c) wysokość walca ma długość 3/4
d) pole powierzchni bocznej walca wynosi 3/2 π
9 lip 21:43
bingo:
odp: d)
9 lip 21:51
Lucyna:

przekrój walca to trójkąt równoramienny, lub dwa boki kwadratu i jego przekątna czyli 2R =
l
√2 = 4
R = 2
na tej samej zasadzie wysokość stożka H = 2
r (promień podstawy walca)
h = 3r
z Tw. Talesa
3r = 2−r
4r = 2
V = ...
P
b = ...
9 lip 22:00
Magda265: Dziękuję wam bardzo za pomoc
9 lip 22:01
bingo:

IABI= 2
√2*
√2 = 2*2=4 ( dł. przekątnej kwadratu)
ΔABC ~Δ DEC
stąd r=
12
H
w= 3*r= .......
P
b= 2πr*H= ....... dokończ otrzymasz odp; d)
9 lip 22:02