Szybką Odpowiedź Poproszę
Szprot: Oblicz korzystając ze wzorów skrócone mnożenia(...).
552 − 452
Mi wyszło że 900. I dobrze robiłem. A w odpowiedzi jest 1000. Wcześniejsze przykłady robiłem i
dobrze wychodziło. Czy to błąd w odpowiedziach czy ja coś źle robie?
9 lip 13:49
Szprot: W kalkulatorze też 1000 wychodzi

Kurde
A robiłem to tak 55
2−45
2=(50+5)
2−(40+5)
2=2500+25−1600−25=900
9 lip 13:54
Szprot: Mam błąd sorry
9 lip 13:54
Basia:
a2−b2=(a−b)(a+b)
to zastosuj
9 lip 13:56
Basia:
552−452=(55−45)(55+45)=10*100=1000
9 lip 13:58
Jack:
takie zadania robi się tak:
552 − 452=(50+5)2−(50−5)2=2*2*50*5 (bo 502 i 52 się skraca) = 1000
9 lip 13:59
Jack:
(ok, w tym szczególnym zadaniu można było zrobić prościej tak, jak zrobiła
Basia)
9 lip 14:00
Szprot: Szacunek dla was
9 lip 14:10