wykaż
bingo: | | 1 | |
dane są funkcje f(x)= x+ |
|
|
| | x | |
wykaż, że jeżeli f(b) jest liczbą całkowitą to g(b) jest całkowitą i parzystą
9 lip 01:14
bingo:
9 lip 01:33
Krzysiek: Witam, jestem tu nowy. Trafiłem na tą stronę bo udzielam korepetycji z matematyki, ale widzę,
że macie tu fajne zadanka też dla mnie.
| | 1 | | 1 | |
f3 = x3 + |
| + 3x + |
| = g + 3f ⇒ |
| | x3 | | 3x | |
⇒ g = f
3 −3f = f
2(f−3)
Jeśli f jest całkowite, to jasne, że g jest całkowite.
Jeśli f jest parzyste, to f
2 jest parzyste, więc g jest parzyste
Jeśli f jest nieparzyste, to f − 3 jest patrzyste, więc g jest parzyste
c.n.o.
PS. jakby co, studiuję fizykę a nie matematykę.
9 lip 02:30
Krzysiek: Błąd!
g = f3 −3f = f(f2−3)
Jeśli f jest całkowite, to jasne, że g jest całkowite.
Jeśli f jest parzyste, to g jest parzyste
Jeśli f jest nieparzyste, to f2 − 3 jest parzyste, więc g jest parzyste
9 lip 02:34
Krzysiek: I jeszcze ta trójka tam − powinna być na górze
9 lip 02:41