czworokąt
bingo: Wykaż,że jeżeli a,b,c,d są długościami boków czworokąta to zachodzi
| a | | b | | c | | d | |
| + |
| + |
| + |
| <2
|
| b+c+d | | a+c+d | | a+b+d | | a+b+c | |
8 lip 22:10
think: olśniło mnie

skoro mamy czworokąt o bokach długości a,b,c,d to istotną informacją jest, że
a < b + c + d
b < a + c + d
c < a + b + d
d < a + b +c
teraz rozważmy co jest większe ( przy założeniu x,y,z>0 oraz x<z)
(x + y)z (z + y)x
xz + yz xz + xy
yz > xy (y nie ma znaczenia, a z>x)
Skoro tak to:
| a | | b | | c | | d | |
| + |
| + |
| + |
| < |
| b + c + d | | a + c + d | | a + b + d | | a + b + c | |
| a + a | | b + b | | 2c | | 2d | |
| + |
| + |
| + |
| |
| a + b + c + d | | a + b + c + d | | a + b + c + d | | a + b + c + d | |
| | 2a + 2b + 2c + 2d | |
= |
| = 2 |
| | a + b + c +d | |
8 lip 22:57
bingo:
8 lip 23:11
bingo:
Wykaż,że jeżeli x,y,z € C spełniają warunek:
x2+y2+z2= 2010
to co najmniej jedna z liczb x, y,z jest podzielna przez 4
8 lip 23:16
bingo:
think....... pozdrów ode mnie
Lucynę
8 lip 23:21
think: przekaże

ale coś mi się zdaje, że ona poprosi o pozdrowienie Ety...
8 lip 23:43
Jack:
Może tak:
Niech x' reszta z dzielenia x przez 4 oraz y' reszta z dzielenie y przez 4 i podobnie z'.
Wówczas x'2+y'2+z'2=2 (mod 4)
Zatem któraś z liczb musi być równa 0 (bo w sumie te trzy liczby całkowite ale już dodatnie
muszą dać 2). To oznacza, że któraś z liczb x', y', z' musi być równa 0. To z kolei oznacza,
że odpowiednia liczba (x, y lub z) musi być podzielna przez 4.
9 lip 00:44
Jack:
nie dodałem jeszcze że x',y',z' ∊{0,1,2,3}
9 lip 00:46
think: Eta

dobre było, ale widać mało bo się skończyło
9 lip 01:08
bingo:
Hmmm....... nie znam Ety

Kto to taki?
9 lip 01:16
think: też jej nie znam, ale poszłabym z nią na piwo
9 lip 01:22
bingo:
9 lip 01:23
think: 
ale pora na mnie, pewnie jutro jak mnie będą budzić zaczną mi krążyć po głowie
skądinąd zdrożne myśli aby was porzucić, bo znowu oczy na zapałkach

ehh budzikom śmierć
normalnie.
9 lip 01:28
bingo:
Miłych snów
9 lip 01:30
Jack: wycofuje się z tego co napisałem wyżej − z "dowodu".
9 lip 01:30
Jack:
dobranoc
9 lip 01:30
bingo:
Hmmm..... no to dobranoc
9 lip 01:32
Basia:
2010 parzysta ⇒
(x2,y2,z2 parzyste) lub (x2,y2 nieparzyste i z2 parzysta)
(inne wersje drugiego można pominąć, będzie identycznie)
1. same parzyste
x=2k
y=2m
z=2n
4k2+4m2+4n2=2010
niemożliwe bo 2010 nie jest podzielna przez 4
2. dwie nieparzyste i jedna parzysta
x=2k+1
y=2m+1
z=2n
(2k+1)2+(2m+1)2+4n2=2010
4k2+4k+1+4m*2+4m+1+4n2=2010
2(2k2+2k+2m2+2m+2n2+1)=2010
2k2+2k+2m2+2m+2n2+1=1005
2k2+2k+2m2+2m+2n2=1004
k2+k+m2+m+n2=52
czyli nie mogą być same nieparzyste ⇒
przynajmniej jedna jest parzysta ⇒
1. k parzysta, reszta nieparzysta
niemożliwe bo p+p+n+n+n=n
2. m parzysta, reszta nieparzysta
niemożliwe bo n+n+p+p+n=n
3. n parzysta, reszta nieparzysta
możliwe i wtedy z jest podzielna przez 4
4. k,m parzyste i n nieparzysta
niemożliwe bo p+p+p+p+n=n
5. k,n parzyste i m nieparzysta
możliwe i wtedy z jest podzielna przez 4
6.m,n parzyste i k nieparzysta
jak wyżej
7. wszystkie parzyste
jak wyżej
oczywiście wykorzystuję fakt, że
parzysta2=parzysta
nieparzysta2=nieparzysta
9 lip 13:38