zadanie
Kamil: Prosze o pomoc, prosze krok po kroku wytłumaczyć bede wdzieczny jak mi to ktos wytłumaczy.
Wyrazami ciągu(an) są kolejne liczby naturalne,które przy dzieleniu przez 4 dają resztę
3.Dwudziesty pierwszy wyraz ciągu(an) jest równy:
a)80
b)82
c)83
d)87
8 lip 16:20
Jack:
wypisz sobie kilka przykładów liczb spełniających te warunki. Zobaczysz że tworzą pewien ciąg
arytmetyczny − określ jego wzór. Nastepnie podstaw do wzoru na "n"−ty wyraz i po bólu.
8 lip 16:56
Kamil: prosze o rozpisanie bo nie wiewm jak od tego zaczac
8 lip 21:31
think: Kamil mamy x dzielimy go przez 4 i mamy dostać resztę 3
x:4 = n{to są całości z dzielenia przez 4} + 3
tak jak 57 : 5 = 11 + 2 ⇒ 5*11 + 2 = 57 stosujemy tą samą zasadę i mamy (an) x = 4n + 3 i o
dziwo to jest wyraz ogólny ciągu.
8 lip 21:39
Kamil: możesz jasnie wytłumaczyć mi to zadanie think
8 lip 21:43
Kamil: prosze
8 lip 21:44
think: a co tu jaśniej tłumaczyć


? masz wyraz ogólny ciągu a masz policzyć a
21
8 lip 21:44
Kamil: chodzi mi krok po kroku zeby mi wytłumaczyłes
8 lip 21:47
Kamil: wytłumaczysz?
8 lip 21:48
think: chociaż jest tu coś do poprawienia.
ten wyraz ogólny ciągu an = 4(n−1) + 3
no n zaczyna się od 1 nie od 0, a przecież 3 przy dzieleniu przez 4 daje reszty 3.
8 lip 21:48
Kamil: z góry dzieki za pomoc
8 lip 21:48
Kamil: od poczatku wytłumacz
8 lip 21:49
Kamil: ok
8 lip 21:50
Kamil: prosze od poczatku mi wytłumacz ok
8 lip 21:50
Kamil: prosze
8 lip 21:50
Kamil: pomóz mi prosze
8 lip 21:52
think: o nie Kamil. Pomagam tylko tym, którzy sami sobie pomagają. Nic za nikogo robić nie będę. A
jeśli jesteś taki cienki z matmy, to już wcześniej zacznij się rozglądać za jakimś świetnym
korepetytorem.
8 lip 21:54
Kamil: a wytłumaczysz mi
8 lip 21:59
Kamil: prosze
8 lip 21:59
bingo:
Kamil nie płacz

a więc mamy tak
3 :4= 0*4 + reszta 3 ... pasuje
7: 4= 1*4+ reszta 3 ... pasuje
11:4= 2*4 + reszta 3
15:4= 3*4 +reszta 3
masz zatem takie liczby: 3, 7, 11, 15, ........
różnica między nimi wynosi
4
czyli tworzą one ciąg arytmetyczny a
1= 3 r= 4
wzór na ogólny wyraz ciągu arytmetycznego jest:
a
n= a
1 + ( n−1)*r
zatem a
n= 3+ (n−1)*4
a
n= 3+4n −4
a
n= 4n −1
Ty masz policzyć a
21 =
czyli za n podstawiamy 21
a
21= 4*21−1
a
21= 84−1= 83
Napisz , czy już teraz rozumiesz rozwiązanie
8 lip 22:01
Szprot: Ja dopiero zaczynam uczyć się ostro mamy ale to co napisał Bingo każdy głąb powinien zrozumieć
9 lip 10:14
Kamil: rozumiem
9 lip 10:52
ewelinka: Miary kątów w trójkącie prostokątnym są wyrazami ciągu arytmetycznego.Najmniejszy kąt tego
trójkąta ma miarę:
a)20
b)30
c)40
d)60
20 mar 21:59
asdf: d? (ale sprawdź z odp) − jeżeli tak to wyjasnie
20 mar 22:01
Eta:
odp: B) α = 30o
bo α, α+r , α+2r −−− to miary kątów tego trójkąta gdzie miara najmniejszego to α
α+α+r+α+2r=180o ⇒ 3α+3r= 180o ⇒ α+r= 60o
to α= 30o
20 mar 22:45
asdf: ja myślałem o miary boków...dam sobie już spokój
20 mar 23:06