?
Magda265: Trójkąt o bokach długości 9, 10 i 7 obraca się dookoła najdłuższego boku. Objętość powstałej
bryły wynosi:
a) 6√25 π
b) 125 π
c) 9360π/75
d) 9360 π
8 lip 11:54
Basia:

h
1+h
2 =10
h
12+r
2=7
h
22+r
2=9
rozwiąż ten układ równań tak aby wyznaczyć
r
V =
13πr
2(h
1+h
2)=
103πr
2
8 lip 12:25
Basia:
oczywiście tam ma być
h1+r2=72
h2+r2=92
potęgi mi "uciekły"
8 lip 12:32
Godzio:

h = r
| | 10 * h | |
P = √13 * 4 * 6 * 3 = |
| ( wzór Herona ) |
| | 2 | |
| | 33 | |
H12 + h2 = 92 => H1 = |
| |
| | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 5304 | | 10296 | | 624 | |
V = |
| * πr2H + |
| * πr2H1 = |
| π + |
| π = |
| π |
| | 3 | | 3 | | 125 | | 125 | | 5 | |
I to już ma odpowiednik w odpowiedzi więc wskaż który
8 lip 12:35
Magda265: a możesz mi podać poprawną odp, bo jakoś mi nie wychodzi... będę przynajmniej wiedzieć do
jakiego wyniku mam dojść.
8 lip 12:36
Basia:
skracać ułamki chyba umiesz ?
8 lip 12:40
Magda265: umiem umie. Dzięki
9 lip 13:20