Prosze o pomoc
Kamil: Oblicz x, wiedzac ze kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego sa liczby:
a) x, 2x+1,3
b)2,xdo kwadratu+3,x+10
7 lip 17:34
Kamil: prosze o pomoc błagam
7 lip 17:37
Godzio: z własności ciągu arytmetycznego:
a1, a2, a3 −−−−− ciąg arytmetyczny
W takim razie: 2a2 = a1 + a3
a) 2 * (2x + 1) = 3 + x
oblicz x i analogicznie b
7 lip 17:44
Kamil: Godzio pomozesz bo nie bardzo rozumiem
7 lip 17:58
Basia:
Ciąg arytmetyczny ma taką własność, że
słowami: wyraz środkowy jest średnią arytmetyczną wyrazów: poprzedniego i następnego
to rozumiesz ?
7 lip 18:02
Kamil: jestem
7 lip 18:04
Kamil: nie bardzo
7 lip 18:05
Basia:
a taki zapis dla ciągu arytmetycznego rozumiesz ?
an+1=an+r
i taki
an = a1+(n−1)*r
7 lip 18:07
Kamil:
7 lip 18:08
Kamil: no
7 lip 18:08
Basia:
nie płacz, tylko napisz czy te kolejne zapisy rozumiesz, bo musimy ustalić najpierw od czego
trzeba to tłumaczenie zacząć
7 lip 18:10
Basia:
no tak, czy no nie ?
7 lip 18:10
Kamil: a mozna skorzystać z twierdzenia a2−a1=a3−a2
7 lip 18:11
Kamil: mozna skorzystac czy nie
7 lip 18:12
Kamil: z tego twierdzenia mi rozpisz prosze
7 lip 18:14
Kamil:
7 lip 18:16
Basia:
można oczywiście (z zapisu Godzia byłoby szybciej, a one są równoważne)
u Ciebie
a1=x
a2=2x+1
a3=3
podstawiasz do swojego równania
a2−a1=a3−a2
2x+1−x = 3−(2x+1)
x+1=3−2x−1
x+1=2−2x
3x = 1 /:3
x = 13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
popatrz teraz
a2−a1=a3−a2 /+a2+a1
2a2 = a1+a3
(zapis Godzia)
2(2x+1)=x+3
4x+2=x+3
3x=1
x=13
jest to samo ?
7 lip 18:22
Basia:
Spróbuj teraz sam rozwiązywać drugi przykład.
Metodę sobie wybierz jaką chcesz.
Jeśli utkniesz, napisz jak robiłeś i do czego doszedłeś.
7 lip 18:24
Kamil: a drugi przykład rozpiszesz ta metoda prosze

7 lip 18:26
Kamil: prosze
7 lip 18:26
Basia:
nie ma lekko; przynajmniej sam zacznij
zapisz tu
a1=....
a2=...
a3=....
(po lewej masz napisane jak napisać x2)
7 lip 18:27
Kamil: 2,xdo kwadratu+3,x+10
a2−a1=a3−a2
7 lip 18:40
Kamil: ok
7 lip 18:41
Kamil: pisze
7 lip 18:41
Kamil: a1=2
a2=x2+3
a3=x+10
7 lip 18:43
Kamil: jestes
7 lip 18:45
Kamil: (x2+3)−2=x+10−(x2+3)
7 lip 18:58
Basia: no dobrze
teraz opuść nawiasy i pisz porządnie x2
piszesz x potem daszek (na klawiaturze Shift+6) potem 2
pamiętaj, że − przed nawiasem zmienia znak
7 lip 19:24
Kamil: ja napisze jak mi wychodzi ok
7 lip 19:27
Kamil: jestem
7 lip 19:28
Basia: właśnie o to chodzi, napisz
7 lip 19:30
Kamil: x2+1=x+10−x2−3
7 lip 19:30
Kamil: 4x2+1=10−3−1
7 lip 19:32
Basia:
jeżeli napiszesz coś takiego x∧2 dostaniesz x2
7 lip 19:32
Kamil: i jak sa jakies błedy>
7 lip 19:33
Kamil: sa
7 lip 19:35
Kamil: prosze pomóz
7 lip 19:35
Basia:
x2+1=x+10−x2−3 dobrze
ale dalej nie
x2+1= x − x2+7
x i x2 to nie są wyrazy podobne, nie można ich redukować
podobne są tylko wyrazy tego samego stopnia
teraz wszystko na lewą stronę
to jak będzie ?
7 lip 19:35
Kamil: jestes
7 lip 19:36
Kamil: aha
7 lip 19:36
Kamil: nie wychodzi mi to x2
7 lip 19:37
Basia:
Kamilu pomyśl nad tym spokojnie. Masz trochę czasu, bo u mnie teraz pora na kolację.
7 lip 19:37
Kamil: powiesz jak
7 lip 19:37
Kamil: dalej napisz plis
7 lip 19:38
Kamil: prosze
7 lip 19:39
Basia:
jeszcze raz x∧2
ten daszek dostaniesz używając klawisza Shift i klawisza 6 (tak jak piszesz + * () {} " $ itp.)
7 lip 19:40
Basia:
x2+1−x+x2−7=0
2x2−x−6=0
równanie kwadratowe
Δ itd.
7 lip 19:41
Kamil: zaraz sprubuje
7 lip 19:44
Kamil: dobra bajka
7 lip 19:48
Kamil: nie wychodzi mi mozesz dokładniej
7 lip 19:48
Godzio: dobra już jestem

mów czego nie rozumiesz ?
7 lip 19:54
Godzio: Ja tu widze że tu już w depresje wpadasz
7 lip 19:55
Kamil: jestes
7 lip 19:56
Godzio: dobra to od początku lece z całym tłumaczeniem zajmie mi to jakieś 5 min więc czekaj
7 lip 19:57
Kamil: za 5 minut bo ide jesc ok
7 lip 19:57
Kamil: jestem
7 lip 20:00
Kamil: mozesz zrobic od poczatku i wytłumaczyć
7 lip 20:01
Kamil: co?
7 lip 20:02
Godzio:
2, x
2+3, x+10 − to jest twój ciąg arytmetyczny
Ciąg arytmetyczny ma taką zależność
2 * a
2 = a
1 + a
3
jest to równoważne z:
i
a
2 − a
1 = a
3 − a
2 ( po przekształceniu tych obydwu wyjdzie Ci to co na początku napisałem)
patrząc na twój ciąg arytmetyczny mamy:
a
1 = 2
a
2 = x
2 + 3
a
3 = x + 10
podstawiamy do najprostszego wzoru:
2 * (x
2 + 3) = 2 + x + 10 wymnażamy 2 przez nawias
2x
2 + 6 = x + 12 przenosimy wszystko na jedną stronę
2x
2 − x − 6 = 0 doszedłem teraz do równania kwadratowego które liczmy z delty:
Na początek wypisz sobie wszystkie współczynniki (f(x) = ax
2 + bx + c , Δ = b
2 − 4ac )
a = 2 , b = −1 , c = −6
i podstawiamy do wzoru na deltę:
Δ = (−1)
2 − 4 *2 * (−6) = 1 + 48 = 49
√Δ = 7
wzory na pierwiastki zapewne znasz:
chociaż wykaż się czymś i wylicz pierwiastki mając wszystko dane.
7 lip 20:03
Kamil: jestes
7 lip 20:04
Kamil: te wzory znam
7 lip 20:06
Kamil: mam problem?
7 lip 20:07
Godzio: no jestem, wszystko masz czegoś jeszcze nie rozumiesz ?
7 lip 20:07
Godzio: I nie pisz ciągle czy jestem bo jestem cały czas jak narazie
7 lip 20:08
Kamil: jak zrobić xdo kwadratu tak jak ty masz napisane?
7 lip 20:10
Kamil: jestes
7 lip 20:10
Kamil: nie wiem co wcisnac zeby było ładne x2
7 lip 20:11
Godzio:
x (klikasz shift i 6) 2
7 lip 20:11
Kamil: prosze pomóż
7 lip 20:13
Kamil: i co dalej
7 lip 20:14
Godzio:
Pytam się co !?
7 lip 20:14
Godzio: wylicz x1 i x2 i koniec
7 lip 20:14
Kamil: nie wychodzi mi ten znaczek ładny x2
7 lip 20:16
Kamil: >
7 lip 20:17
7 lip 20:17
Kamil: zle sie czuje
7 lip 20:18
Godzio: kładź się spać lepiej
7 lip 20:19
Kamil: umie zrobic cos takiego 52 i co dalej z tym zrobic bo dalej nie wiem co zrobic zeby było do
potegi
7 lip 20:20
Kamil: ale sie poryłem
7 lip 20:21
7 lip 20:22
Kamil: a jak zrobic kreske ułamkowa
7 lip 20:22
7 lip 20:23
Godzio: masz wszystko w tych przykładach będąc w LO, Technikum albo Zawodówce powinieneś trochę myśleć
...
7 lip 20:24
Kamil: x1=U{−b−√Δ{2a}
7 lip 20:31
Kamil: ja wiem jak zrobić
7 lip 20:32
Kamil: tylko nie wiem jak ta kreske zapisac
7 lip 20:33
Kamil: chodzi mi o kreske ułamkowa pomóż
7 lip 20:33
Godzio: po √Δ zapomniałeś " } "
7 lip 20:34
Kamil: chce zapisac wzór na x1 i x2
7 lip 20:34
Kamil: pamietałem tylko sobie przypomniałem
7 lip 20:35
Kamil: te znaczki mnie denerwuja
7 lip 20:36
Kamil: elo
7 lip 20:36
Kamil: napisze wynik ok
7 lip 20:38
Kamil: na kogo głosowałes?
7 lip 20:42
Kamil: jestes
7 lip 20:43
Godzio: nie mam jeszcze 18 lat
7 lip 20:43
Kamil: jestes
7 lip 20:44
Kamil: aha
7 lip 20:44
Kamil: x1=−112
7 lip 20:47
Kamil: dobrze
7 lip 20:47
Kamil: sprawdz ok
7 lip 20:47
Kamil: prosze sprawdz
7 lip 20:48
Kamil: plis
7 lip 20:48
Godzio: znasz podstawowe działania :
dodawanie odejmowanie mnożenie i dzielenie ?
7 lip 20:50
7 lip 20:54
Kamil: no pewnie
7 lip 20:54
Godzio: no to się zastanów
7 lip 20:57
7 lip 20:59
7 lip 21:00
Godzio:
dobra teraz 2 pierwiastek
7 lip 21:00
7 lip 21:01
Kamil: powoli pisze bo ucze sie pisać na znaczkach pierwszy raz tu jestem
7 lip 21:02
Kamil: x1=112
7 lip 21:04
Godzio: dobra napisze Ci 2 bo już idę
7 lip 21:04
Kamil: x2=−b+√Δ}{2 a}
7 lip 21:08
Kamil: napiszesz mi jak napisać wzory na delte prosze ok
7 lip 21:09
Kamil: prosze
7 lip 21:09
Kamil: prosze jestes
7 lip 21:10
Kamil: czekaj chwilke
7 lip 21:10
Kamil: jestes
7 lip 21:12
Magda265: Δ=b2−4*a*c to jest wzór na deltę
7 lip 22:03
Basia:
sądzę, że chodziło o "technikę" zapisania wzorów na pierwiastki
x
1 = U { −b − p { Δ } } { 2a }
x
2 = U { −b + p { Δ } } { 2a }
jak to przepiszesz opuszczając wszystkie spacje dostaniesz
7 lip 22:36
Kamil: to ja wiem ze to wzór na delte
7 lip 23:49
Kamil: z góry dzieki
7 lip 23:55