wielomian
ulf: Reszta z dzielenia wielomianu x3+2x+m przez x+2 wynosi −24. Wyznacz wszystkie pierwiastki
wielomianu.
7 lip 17:15
Godzio:
W(−2) = −24 − z tego wylicz m później szukaj pierwiastków
7 lip 17:43
ulf: No wyszło mi x=2 i tylko tyle
7 lip 17:44
Godzio:
Ok !
7 lip 17:47
ulf: czyli jest to dobre rozw. tak?
7 lip 17:47
Godzio: tak
7 lip 17:47
Jack:
to jeszcze nie rozwiązanie ale w dobrą stronę idziesz
7 lip 17:48
Godzio:
Jack chodzi Ci o to :
(x−2)(x2 + 2x + 6) = 0
x = 2 v x2 + 2x + 6 = 0 −− Δ < 0 , brak rozwiązań ?
7 lip 17:49
Jack:
ooosz.... przepraszam, to upał (myślałem że ulf znalazł dopiero współczynnik "m").
Zwracam wam honor!
7 lip 17:56