xxxdamianoxxx: zad.
Równoległobok ABCD i A`B`C`D` są podobne. Równoległobok ABCD ma boki długości 30cm i 45
cm. Obwód równoległoboku A`B`C`D` wynosi 18cm. Oblicz długość jego boków.
17 gru 15:13
eta:
z podobieństwa mamy ,że a
1 a 45 3
----- = ----- = --- = ---
b
1 b 30 2
czyli a
1 = (3/2)*b
1
Ob
1 = 2a
1 +2b
1
2a
1 +2b
1= 18 → a
1 +b
1= 9 wstawiamy za a
1
i obliczymy b
1
(3/2)*b
1 +b
1 =9 → b
1 = 18/5
to a
1=( 3/2) * (18/5) więc a
1= 27/5
coś jeszcze
17 gru 15:28
xxxdamianoxxx: a1 = (3/2)*b1
a z kad to

?
17 gru 15:31
xxxdamianoxxx: nie rozumie

(((
17 gru 15:34
eta:
Nooo

z przekształcenia a
1 3
------ = ---
b
1 2
mnożąc po przekatnej
otrzymasz 2*a
1 = 3*b
1 / : 2
a
1 = (3/2)* b
1 jasne


?
17 gru 15:35
eta: no juz chyba rozumiesz

17 gru 15:36
xxxdamianoxxx: tak to tak
ale
(3/2)*b1 +b1 =9 → b1 = 18/5
to a1=( 3/2) * (18/5) więc a1= 27/5
to
17 gru 15:37
eta:
no dodawanie ułamków


(3/2)*b
1 + (2/2)*b
1 = 9 / *2
3b
1 +2 b
1 = 18
5b
1= 18 /: 5
b
1 = 18/5 ojjjjj "dzieciaki"
pora nauczyć sie ułamków


(sorryyy)
17 gru 15:41
17 gru 15:42
xxxdamianoxxx: ale jakos wczesniej to dziwnie napisalas
a ulamki umie
17 gru 15:43
xxxdamianoxxx: dobra dzieki

[a=pa
17 gru 15:45
eta:
I cieszę się

nie chciałam Cię urazić

wszystkiego nie da sie tu wyraźnie napisać

brak zapisu ułamków trochę przeszkadza ,bo musimy używać nawiasów
byście dobrze te zapisy rozumieli

P o w o d z e n i a
17 gru 15:54