proste zadania ze statystyki
Mati:
Proszę o pomoc przy tych zadaniach , komenatrz do każdego zadania mile widziany. Wiem , że te
zadania są bardzo proste , mimo to potrzebuje pomocy w ich rozwiązaniu. Każdemu kto się
zainteresuje nimi z góry dziękuje.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zadanie 1.
Funkcja gęstosci zmiennej losowej X opisana jest wzorem:
| | ⎧ | 3x2 dla 0<=x<=1 | |
| f(x)= | ⎩ | 0 dla pozostałych x |
|
a) narysować wykres funkcji gęstości
b) wyznaczyć dystrybuatnę
c) obliczyć prawdopodobieństwa:
P(X<=
12)
P(
14<=X<
34}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zadanie 2.
Zmienna losowa X ma rozkład normalny N(16,2).
a)obliczyc prawdopodobieństwa :
P(X<20)
P(X>=12)
b)wyznaczyć a i b takie, że:
P(X<a)=0,8849
P(X>b)=0,6554
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zadanie 3.
Dla danych : −0,1 ; 0,15 ; 0,1 ; −0,05 ; oszacować na poziomie ufności 1−α = 0,9
wartość oczekiwaną , przyjmując, że rozkład jest normalny oraz odchylenie standardowe wynosi
0,1.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zadanie 4.
4. Z populacji o rozkładzie normalnym N(m; 0,1) pobrano próbę trzy elementową :
1,12 ; 1,05 ; 1,13
Na poziomie istotności 0,05 zweryfikować hipotezę , że m=1,20 przeciwko hipotezie H
1 : m >
1,20
Basia:
Zad.2
znormalizować (zestandaryzować) do N(0,1)
P(X<20)=
P(X−16<20−16)=
P(X−16<4)=
to odczytujesz z tablic N(0,1)
pozostałe przykłady tak samo