Dla jednych trudne a dla innych łatwe
Jerzyk: Proszę o jak najszybszą pomoc
Zadanie brzmi . Dla jakich wartości parametrów a i b układ wektorów (1, 2b,−b) (−3b,4a,−2)
(−1,5b,b)
jest układem liniowa niezależnym
Wiem że trzeba z tych wektorów wytworzyć macierz
[1 2b −b ]
[−3b 4a −2]
[−1 5b b]
Teraz dodaje dwa pierwsze wiersze pod spód macierzy i liczę na krzyż
[1 2b −b ] 1*4a*b=4ab
[ −3b 4a −2] −3b*5b*b=15b3
[−1 5b b] −1*2b*(−2)=−4b
1 2b −b
3−b 4a −2
7 lip 12:58
Majka: to nie koniec moich wypocin
7 lip 13:01
Majka: pomyliłam fora da się do jakoś usunąć
7 lip 13:01
Jack: da się, ale musi to zrobić moderator
7 lip 13:05
Jerzyk : z drugiej strony będzie −b*4a−1=−4ab
−2*5b*1=−10b
b*2b*3b=6b3
co daje AB się skraca zostaje 9b3 +6b
i dalej nic
7 lip 13:08
Jerzyk : Jak to mówił jeden z towarzyszy POMOŻECIE
7 lip 13:09
Jack:
jesli rachunki masz dobre, musisz wskazać takie liczby, że jak wstawisz pod "b" nie wyjdzie 0.
Wiec, 9b3+6b=3b(3b2+2) − sprawdź teraz kiedy to wyrażenie się zeruje, a następnie odrzuć te
liczby.
7 lip 13:28
Jerzyk : ja pamiętam że to się jakoś liczyło w ten sposób
9b2+6b≠0 (ponieważ ma być układ niezależny jak by był zależny to 9b2+6b=0)
i nie dalej jakoś dzielić przez coś . Mam jakiś obrzydzenie do potęg i pierwiastków
szczególnie do tego 2
7 lip 13:34
Jack:
3b(3b2+2)=0 ⇔ b=0
Licząc deltę z nawiasu wyjdzie Δ<0 co oznacza, że nie ma pierwiastków. Jedyną liczbą, która
wyzeruje nam wyrażenie jest więc liczba 0.
7 lip 13:46
Jerzyk : Δ=b2−4aC
a=3 b3 c2
Δ=32−4*3*2
Δ=9−24
Δ=−15
7 lip 14:04
Basia:
Jack po co tak ?
3b(3b2+2)=0 ⇔ b=0
bo gdyby 3b2+2=0 ⇒ 3b2=−2 ⇒ b2 = −23 a to dla b∊R jest niemożliwe
inaczej 3b2+2≥2>0 bo b2≥0 i 3b2≥0
7 lip 14:08
Jerzyk : chyba coś nie tak
7 lip 14:09
Jerzyk : Basiu czyli jak to ma być dalej
7 lip 14:10
Basia:
tylko zdaje się w rachunkach jest błąd
mnie wyszło 7b(3b2+2)
co nie zmienia wyniku, ale jeżeli masz przedstawić pełne obliczenia to może to sprawdź
7 lip 14:10
Jerzyk : −9b
3+6b≠0
teraz nie wiem co zostawić po lewej stronie
6b≠9b
3 /dziele przez 6
7 lip 14:14
Basia:
detA = 0 ⇔ b=0 (a jest dowolne)
stąd
układ jest niezależny ⇔
detA≠0 ⇔ b≠0 i a dowolne
czyli dla każdej pary (a,b) takiej, że a∊R b∊R\{0}
7 lip 14:17
Jerzyk : źle zmieniłem znaki i 21b2+14a
7 lip 14:19
Basia:
po co takie cuda
i skąd Ci się nagle wzięło −9b3+6b ?
przecież miałeś podobno 9b3+6b
to dwie zupełnie różne rzeczy
policzę Ci ten detA porządnie
7 lip 14:19
Jerzyk : Mozę mi to ktoś rozpisać od początku (znaczy opuszczają macierz ) tylko wszystko to się dzieje
przed macierzą . za 30min wychodzę na egzamin i na 100% będzie podobne zadanie .
I chciałbym wiedzieć jak to się je.
7 lip 14:22
Jack:
napisałem o tej delcie bo jedni widzą od razu, że 3b
2+2=0 nie ma rozwiązań, a inni nie
7 lip 14:24
Basia:
1 −3b −1
detA = 2b 4a 5b
−b −2 b
dodaję 3 kolumnę do 1
0 −3b −1
detA = 7b 4a 5b =
0 −2 b
−3b −1
(−1)2+1*7b*det =
−2 b
−7b[−3b*b−(−1)*(−2)]=
−7b(−3b2−2)=7b(3b2+2)
detA=0 ⇔
7b(3b2+2)=0 ⇔
7b=0 (bo 3b2+2 nie może =0) ⇔
b=0
stąd
detA≠0 ⇔ b≠0 (a może być dowolne)
czyli układ jest liniowo niezależny dla każdego b≠0 i każdego a∊R
7 lip 14:26
Jerzyk : w pierwszej macierz dolny wiersz nie powinien być −1, 5b ,b
7 lip 14:39
Basia:
napisałam wektory w kolumnach, bo tak się przyzwyczaiłam
równie dobrze można w wierszach
wtedy
1 2b −b
detA = −3b 4a −2
−1 5b b
to to samo
dodajesz teraz trzeci wiersz do pierwszego
0 7b 0
detA = −3b 4a −2 =
−1 5b b
−3b −2
(−1)1+2*7b*det =
−1 b
−7b[ −3b*b −(−2)*(−1) ] =
−7b(−3b2−2)=7b(3b2+2)
dalej bez zzmian
7 lip 14:44
Jerzyk : Wielkie dzięki za pomoc
7 lip 14:50