wykaż
vega: dla
Godzia wykaż,że
cos1o jest liczbą niewymierną
7 lip 00:18
Godzio:
Wydaje mi się że albo jest banalne albo bardzo trudne
7 lip 00:24
vega:
no to wykaż ,że jest "banalne lub trudne" .....
7 lip 00:26
vega:
Póki co idę do spania ( bo padam ze zmęczenia

miłych snów .........nie tylko o cos1
o

do jutra
7 lip 00:35
Godzio: 
ja jeszcze pomyślę
7 lip 00:40
Godzio:
cos1 = cos(45 − 44) = cos45cos44 + sin45sin44
cos44 + sin44 = x /
2
2cos44sin44 + 1 = x
2
sin88 + 1 = x
2
x =
√sin88 + 1
| | √2 | |
cos1 = |
| * √sin88 + 1 będzie to liczba wymierna tylko wtedy gdy |
| | 2 | |
√sin88 + 1 =
√2
1 < sin88 + 1 < 2
więc nigdy nie przyjmie wartości
√2
| | √2 | |
co oznacza że iloczyn tych liczb ( |
| i √sin88 + 1 ) da na pewno liczbę niewymierną |
| | 2 | |
hmmm, czy takie rozwiązanie było by uznane ? ...
7 lip 01:11
Jack:
| | √2 | |
na pewno √sin88+1 musi się równać √2? Nie może np. |
| ? Rozumiem że chodzi Ci o |
| | 2 | |
konieczność skrócenia z
√2? Jesli tak, to można to skracać na różne sposoby.
7 lip 01:19
Jack:
| | √2 | |
wybacz pytanie (późno i chyba nie myslę), ale skąd pierwiastek |
| przy
|
| | 2 | |
7 lip 01:33
Jack:
ok, już wiem skąd ten pierwiastek
7 lip 01:41
Godzio: ?
więc
| | √2 | |
a tutaj są tylko 2 takie możliwości albo |
| albo √2 inaczej się chyba nie da skrócić |
| | 2 | |
niewymierności ?
7 lip 02:15
Basia:
| | √2 | | √2 | |
a |
| albo |
| to już się nie nadają ? |
| | 10 | | 284 | |
| | 2√2 | |
a na przykład √8 = 2√2, albo |
| ? |
| | 11 | |
każde wyrażenie postaci
będzie odpowiednie
7 lip 04:35
Basia:
ponieważ jak chce Godzio
1<
√sin88+1<2
n<m
√2<2n
nm<
√2<
2nm
ale takich par też może być wiele
np.
109<
√2<
209
65<
√2<
125
i wiele innych
albo inaczej
1<
√sin88+1<2
zadany warunek spełniają:
| 5√2 | | 6√2 | |
| |
| 1*√2 (ale nie 12√2) |
| 6 | | 5 | |
no i np.
| | 6√2 | | √2 | | 6 | |
√sin88+1= |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | |
nie ma sprzeczności
7 lip 10:49
Godzio:
hmmm, to w takim razie jak takie rzeczy się udowadnia ?
7 lip 11:03
Basia: tzn. jest ale innego rodzaju
sin88>sin60=12 a 1125<12
i być może "tędy droga"
7 lip 11:06
Basia:
ale nie pędź "tą drogą" zbyt ochoczo
tylko przypuszczam, na pewno nie wiem
7 lip 11:07
vega:
7 lip 18:38
Jack:
ciekawe zadanie
7 lip 18:48
Amaz:
pytanie do "vega", jeśli tu jeszcze zaglądasz. Jestem ciekaw czy udało Ci się samemu to
udowodnić, czy zobaczyłeś gdzieś taki dowód i dałeś nam tutaj zagadkę?
9 lip 23:44
bingo:

to nic trudnego
9 lip 23:47
Lucyna: Amaz vega to Eta, wątpię aby dała coś czego sama nie potrafi udowodnić
9 lip 23:48
Amaz:
to daj jakąś wskazówkę od czego zacząć
9 lip 23:48
bingo:
sin15
o , cos15
o € (0,1)
sin 18
o, cos18
o ......... dalej pogłówkuj sam
9 lip 23:50
Amaz:
No ja myślałem trochę nad tym i mi się nie udało nic zrobić, aż w końcu nie wytrzymałem,
wpisałem to w google i zobaczyłem pewien dowód i wg mnie trudno byłoby na to wpaść, ale pewnie
jest kilka sposobów
9 lip 23:51
Amaz:
a no właśnie, taki dowód widziałem w sieci
9 lip 23:51
Eta:
Witam

2/ sposób
przeprowadź dowód ad absurdum

wykorzystując : cos3α , cos 2α i znów cos3α
oraz "oczywistą − oczywistość"
P.S. Myślę,że tego dowodu nie ma w sieci ( nie sprawdzałam, podobnie jak i poprzedniego)
10 lip 21:43
joga:
13 lip 23:35