oblicz całkę
Paulina: obliczyć całkę: ∫dx/ e−2 + ex (w mianowniku 'e' do potęgi '−x' plus 'e' do 'x') nie mam
pojęcia jak to w ogóle ruszyć
z góry dzięki za pomoc
6 lip 20:58
Lucyna: zrobiłabym podstawienie
x = lnt ⇒ t = e
x
| | dx | | | | | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | e−x + ex | | e−lnt + t | | eln1/t +t | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | t | | 1 | |
∫ |
| * |
| dt = ∫ |
| * |
| dt = ∫ |
| dt = arctgt + C
|
| | t | | | | t | | 1+t2 | | t2+1 | |
i wystarczy tutaj odwrócić podstawienie.
6 lip 21:24
Basia:
i proste podstawienie
t=e
x
dt = e
xdx
wynik oczywiście jest taki sam (bo musi)
7 lip 04:17
Paulina: o fajnie, dzięki wielkie

sama bym w życiu tego nie wymóżdżyła
raz jeszcze dzięki, biorę się teraz za tym podobne
7 lip 16:31