równianie
Ania: Zad. Oblicz
log 13 81√3
moje rozwiązanie:
log 13 81√3 = b <=> (13)b = 81√3
(13)b = 34 x 30,5
(13)b = 3412 (412 − to potęga)
i teraz nie wiem co zrobić żeby podstawy były takie same do obliczenia potęgi "b"
6 lip 20:56
Lucyna: Aniu mam jedno pytanie ile to jest:
a−1 = ...
6 lip 20:57
Ania: a −1 = 1a1
6 lip 21:05
Lucyna: czy teraz masz jakiś pomysł jak dojść do takiej samej podstawy?
6 lip 21:12
Ania: nie
6 lip 21:26
Lucyna: | | 1 | |
popatrz masz 3 do jakiejś potęgi i |
| do jakiejś potęgi, to są wzajemne odwrotności, |
| | 3 | |
wystarczy na którąś nałożyć potęgę −1 i otrzymasz to samo
6 lip 21:28
Ania: muszę obliczyć "b" więc:
13b = 13 −4 0,5
b = −412
6 lip 21:39
Lucyna: 
tak
6 lip 21:43
Ania: dzięki
6 lip 21:44
Lucyna: proszę
6 lip 21:47
Ania: a co w sytuacji kiedy wyszło:
4b = 2 314 (314 to potęga)
6 lip 21:50
Lucyna: zauważ że 4 jest to 2 do jakiejś potęgi...
6 lip 22:08
Marlena: no tak czyli:
(2
2)
b = 2
314
2
2b = 2
314
6 lip 22:18
Ania : ok
6 lip 22:19