Olka: Pomocy

Drabina o długości 2,5m po oparciu o ścianę domu sięga na wysokość 2m.
a) Jak wysoko sięga drabina o długości 3,5m, jeśli jest ustawiona pod tym samym kątem

b) Jaką długośc ma drabina, jeśli ustawiona pod tym samym kątem sięga na wysokość 1,8m

czy a) będzie odpowiedź 3m a w b) 2,3m

pomóżcie
17 gru 14:37
pola:
w a) odp 2,8 m bo
sinα= h/d gdzie h --- wysok. d --- dług. drabiny
sinα= 2/2,5= 0,8
więc h1/3,5= 0,8 → h1= 3,5 * 0,8 = 2,8 m
w b) podobnie
h2/d = 0,8 → d= 1,8/0,8 = 2,25 m
17 gru 14:54