proszę o pomoc
Magda265: W stożek o promieniu podstawy długości 9 i wysokości 12 wpisano walec, w ten sposób, że jedna
podstawa walca zawiera się w podstawie stożka, a brzeg jego drugiej podstawy zawiera się w
powierzchni bocznej stożka. Oblicz długość promienia podstawy i długość wysokości walca,
wiedząc że pole powierzchni bocznej walca wynosi 48 π.
6 lip 19:33
Godzio:

P
b walca = 48π
48π = 2πrH
24 = rH * 3
72 = 3H * r
4r = 36 − 3H
3H = 36 − 4r
72 = 36r − 4r
2
r
2 − 9r + 18 = 0 r > 0 i r < 9 (to wynika z tego że nie może być większy od promienia
stożka)
Δ = 81 − 72 = 9
√Δ = 3
| | 9 − 3 | |
r1 = |
| = 3 => H1 = 8 |
| | 2 | |
| | 9 + 3 | |
r2 = |
| = 6 => H2 = 4 |
| | 2 | |
Odp: r = 3 i H = 8 lub r = 6 i H = 4
6 lip 20:48
Kamil: pomozesz mi z zadaniem prosze
7 lip 17:38