Zadanko
Godzio:
Dla jakich wartości parametru a ∊ R można określić funkcję g(x) = f ( f(x) ) gdzie
| | x2 | |
f(x) = |
| . Napisać równanie g(x) Wyznaczyć asymptoty funkcji g(x) dla największej |
| | ax − 1 | |
możliwej całkowitej wartości parametru a
I teraz do tego tylko pytania:
jeśli napisz g(x) obliczę pochodną wyznaczę extrema i znajdę wartość największą to wtedy już
liczyć te asymptoty ? Zaraz to spróbuje zrobić i będzie do sprawdzenia
6 lip 12:53
Godzio:
Jednak coś mi nie wychodzi ... Później nad nim pomyśle bo wydaje się łatwe
Wiesz co właśnie się dowiedziałem że troche później będe jechać niż w środę

także wieczorem wrzucę jakieś zadanka jeszcze a póki co porobie jeszcze kilka z tych co umiem,
Dzięki wielkie za pomoc
6 lip 13:25
Basia:
nie bardzo rozumiem o co tu chodzi
t=f(x)
| x4 | | ax−1 | |
| * |
| = |
| (ax−1)2 | | ax2−ax+1 | |
jeżeli się nie pomyliłam to dla każdego a∊R
6 lip 13:43
Basia:
a chyba już rozumiem
| | (f(x))2 | |
f(f(x)) = |
| |
| | a*f(x)−1 | |
z tego wynika, że
a*f(x)−1≠0
ax
2−ax+1≠0 dla każdego x∊R
czyli Δ<0
Δ=a
2−4a=a(a−4)<0 ⇔ a∊(0,4)
czyli największą liczbą całkowitą jest a=3
i mamy
reszta już jest prosta
6 lip 14:01