procentx
ada:

procenty

!
na zlecenie pewnej stacji telewizyjnej przeprowadzono sondaz wsrod 1470 doroslych polakow (4/7
respondentow to kobiety). Jedno z pytan brzmialo czy ogladasz seriale wenezuelskie
odp na to pytanie udzielila tylko czesc ankietowanych a wyniki sa na wykresie
a) ile kobiet sposrod tych ktore udzelily odp oglada seriale wen..
b)ile osob sposrod tych ktore odp na pytanie nie oglada seriali
c) ile ankietowanych nie odp na pytanie
liczby na wykresie to w %
6 lip 12:07
Basia:
policz najpierw ile kobiet było w całej próbie, to wynika z treści zadania
czekam na odpowiedź
6 lip 14:17
ada: policzylem kobiet jest 840 a chłopcow 630
ale teraz zrobilem zad a) 5% kobiet nie odp wiec 0,05*840=42
0,75*798=liczba niecalkowita i nie wychodzi
niektorzy robia tak 0,75*840=... ale tak nie mozna bo tresc zadania jest taka ILE KOBIET
SPOSROD TYCH KTORE ODP NA PYTANIE
wiec mozesz mi wytlumaczyc o co chodzi z tym zadaniem
7 lip 16:42
wlad:
7 lip 17:45
Basia:
zauważ, że 75%+20% = 95% a nie 100%
czyli podany na wykresie procent dotyczy wszystkich kobiet czyli 840
75% z 840 ogląda
20% z 840 nie ogląda
5% z 840 nie odpowiedziało
czyli ogląda 0,75*840=630
a to jest jakieś p% tych, które odpowiedziały czyli
798 100%
630 p%
sądzę, że o to chodzi
7 lip 17:55