Zadanko
Godzio: Obliczyć granicę
| | n − 3√n3 + nα | |
limn−>∞ |
| |
| | 5√n3 | |
jeśli α jest najmniejszym dodatnim pierwiastkiem równania:
2cosα = −
√3
| | 5π | |
najmniejszy pierwiastek dodatni to: α = |
| |
| | 6 | |
i co teraz ?
6 lip 12:01
Jack:
spróbuj skrócić ułamek przez mianownik... Robiłeś tak?
6 lip 12:53
Godzio:
ale mówisz teraz o tym wyrażeniu czy chodzi α = 150 ?
6 lip 12:56
Jack:
o wyrażeniu. Ale wiesz co, będzie chyba łatwiej rozszerzyć licznik i mianownik tak aby dostać
wzór a
3−b
3=
(a−b)(a
2+ab+b
2). To na niebiesko już masz w liczniku.
| n3−n3−nα | | −nα | |
| = |
|
|
| 5√n3(n2+n(3√n3+nα)+(3√(n3+nα)2) | | .... | |
Teraz jak porównasz potęgi okaże się (tak mi się wydaje przynajmniej, ale sprawdzę to) że
najwyższa potęga jest w liczniku. To znaczyć będzie, że ciąg ucieka do −∞.
6 lip 13:06
Jack:
faktycznie w liczniku jest większa potęga niż w którymś z wyrazów mianownika.
6 lip 13:12
Godzio:
czyli jak się podzieli to wyjdzie
| | −1 | | −1 | |
n... * |
| = ∞ * |
| = −∞ |
| | ... | | ... | |
6 lip 13:17
Jack:
ja akurat bez dzielenia ale wyliczyłem że wyjdzie −∞. To poprawny wynik?
6 lip 15:26
Godzio: tak
6 lip 15:32
Jack:
generalnie, nie trzeba tak naprawdę dzielić kiedy mamy "wielomiany" w ułamku. Wystarczy
spojrzeć, gdzie (w liczyniku czy mianowniku) znajduje się wyższa potęga. Ona prędzej zbiega do
nieskończoności. A że w liczniku jest większa, a przy niej minus, to da nam −∞. No ale Ty na
pewno to wiesz...
6 lip 15:35
Godzio: no w sumie tak
6 lip 15:37
Marlena: mam prywatne pytanie do Godzia, można?
6 lip 21:55
Godzio: pytaj
6 lip 22:20
Kamil: mozesz mi to zadanie rozpisać co mi na nie odpowiedziałes
7 lip 18:03
Kamil: wejdz na moje zadanie prosze
7 lip 18:52
Kamil: czekam prosze
7 lip 18:53
Kamil: jestes Godzio
7 lip 19:04
Kamil: nie wychodzi mi
7 lip 19:10
Kamil: prosze o pomoc
8 lip 16:44
Kamil: prosze pomóz w zadaniu
8 lip 16:46