Basia:
podobnie jak poprzednie
y=
12x
2
y'=x
styczna do paraboli w punkcie x
0 ma równanie
y=x
0*x+b
i przechodzi przez punkt (x
0,
12x
02)
12x
02=x
0*x
0+b
12x
02=x
02+b
b= −
12x
02
równanie stycznej:
y=x
0*x−
12x
02
równanie normalnej w punkcie x
0
12x
02 = −1+b
1
b
1=
12x
02+1
równanie normalnej
A(x
0,
12x
02)
B(0,
12x
02+1)
x
0=2x
s
| | x02+1 | | 4xs2+1 | | 1 | |
ys = |
| = |
| = 2xs2+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli środki odcinków tworzą parabolę
y = 2x
2+
12
pod warunkiem, że się nie pomyliłam w rachunkach