Zadanko
Godzio: Dobrać parametry a > 0 i b ∊ R tak aby funkcja
{ (a+1) + ax − x
2 dla x ≤ a
f(x) = {
była ciągła i miałą pochodną w puncie x = a.
6 lip 11:50
Jack:
| | b | |
1. limx→a− (a+1) + ax − x2 = limx→a+ |
| = f(a) (ciągłość w x=a)
|
| | x2−1 | |
| | f(x)−f(a) | |
2.f+'(x)=limx→a+ |
|
|
| | x−a | |
| | f(x)−f(a) | |
f−'(x)=limx→a− |
|
|
| | x−a | |
f
+'(x)=f
−'(x) (różniczkowalność)
6 lip 12:15
Jack:
| | f(x0+h)−f(x0) | |
2. łatwiej liczyć jednak z: f'± (x)=limh→0± |
| |
| | h | |
6 lip 12:28
Godzio:
średnio to rozumiem możesz jakoś jaśniej

?
6 lip 12:30
Jack:
| | −2ab | |
2. wyszło mi tak: f−'(x)=−a oraz f+'(x)= |
| |
| | (a2−1)2 | |
6 lip 12:32
Jack:
1. warunek mówi o ciagłości funkcji w punkcie x=a.
2. warunek mówi o różniczkowalności funkcji w punkcie x=a.
Zacznę od tego drugiego. Żeby funkcja była różniczkowalna (czyli miała pochodną) w puncie,
pochodne obustronne muszą być sobie równe. Każdy z tych pochodnych (prawo i lewostronną)
liczymy ze wzoru który podałem. Jednak gdy liczymy f−'(a) to za f(x) we wzorze stawiamy tą
funkcją która jest okreslona dla x<a (bo idziemy od wartości mniejszych niż a), analogicznie
dla f+'(a) bierzemy funkcję określoną dla x>a
6 lip 12:36
Godzio: Dobra to spróbuje to zrobić i sprawdzisz jak coś
6 lip 12:37
Jack:
Ok
6 lip 12:38
Godzio:
| | f(a + h) − f(a) | | b | | b | |
f'+(x) = limh−>0 |
| = |
| − |
| }{h} = |
| | h | | (a+h)2 − 1 | | a2−1 | |
| b(a2−1) − b(a2 + 2ah + h2) + b | |
| | | ( a2 + 2ah + h2 − 1)(a2 − 1) | |
| |
| = |
| h | |
| ba2 − b − ba2 − 2abh + h2 + b | |
| |
| h( a2 + 2ah + h2 − 1)(a2 − 1) | |
| −2abh + h2 | |
| |
| h( a2 + 2ah + h2 − 1)(a2 − 1) | |
Dobra to mi wyszło to dalej już sobie poradzę dzięki !
6 lip 12:47
Jack:
wyszło mi a=3 i b=32 (o ile się nie machnąłem)...
6 lip 12:47
Godzio: dobrze Ci wyszło
6 lip 12:50
Jack:
wygląda ładnie
6 lip 12:50
Jack:
Skoro mi dobrze wyszło, to i Tobie wyjdzie
6 lip 12:50