runo: Taka prosta granica. Nie rozumiem jendej prostej rzeczy:
n (n/n)
lim -------------- = lim ------------------------------ =
n→∞ √n2+n n→∞ √(n2/n2) + (n/n2)
1
lim-------------------------= 1
√1+(1/n)
Chodzi mi o to, że licznik został podzielony przez n, a mianownik przez n2. Można tak
podzielić? Myślałem, że jak już coś to trzeba wyciągnąć n/n2, czyli 1/n przed kreskę
ułamkową.
17 gru 14:34
xpt:
no i jest dobrze ! brawo! więc jednak rozumiesz tę prostą "rzecz"

1/n → 0 czyli mianownik → 1
zatem całość → 1
17 gru 14:57
txt:
xpt


powodzenia!
17 gru 15:01