| 1 | ||
Wyznaczyć równanie prostej stycznej do wykresu funkcji y = | w punkcie P(xo,yo) xo>0 | |
| x2 |
| −1 | −2 | |||
y' = | *2x = | |||
| x4 | x3 |
| −2 | ||
y = | *x+b | |
| x03 |
| −2 | ||
y0= | *x0+b | |
| x03 |
| −2 | ||
y0= | +b | |
| x02 |
| 2 | ||
b = y0+ | ||
| x02 |
| −2 | 2 | |||
y = | *x+y0+ | |||
| x03 | x02 |
| −2 | 2 | |||
0 = | *x + yo + | |||
| xo3 | xo2 |
| yoxo3 + 2xo | ||
x = | ||
| 2 |
| yoxo3 + 2xo | ||
A( | , 0) | |
| 2 |
| 2 | ||
B(0, yo + | ) | |
| xo2 |
| yoxo3 + 2xo | 2 | |||
AB2 = ( | )2 + (yo + | )2 = | ||
| 2 | xo2 |
| yo2xo6 + 4yoxo4 + 4xo2 | 4yo | 4 | ||||
= | + yo2 + | + | ||||
| 4 | xo2 | xo4 |
| 1 | ||
za y0 trzeba jeszcze podstawić | ||
| x02 |
| 2 | 1 | 2 | ||||
y= − | x+ | + | ||||
| x03 | x02 | x02 |
| 2 | 3 | |||
y = − | x+ | |||
| x03 | x02 |
| 3 | ||
B(0, | ) | |
| x02 |
| 9 | 9 | |||
AB2 = | x02+ | |||
| 4 | x02 |
| 9x4+36 | 9 | x4+4 | ||||
g(x) = | = | * | ||||
| 4x2 | 4 | x2 |
| 9 | 9 | 9 | −18 | |||||
g'(x) = ( | x2 + | )' = | x + | |||||
| 4 | x2 | 2 | x3 |
| 9 | |
x4 = 18 | |
| 2 |
| 3√2 | ||
A( | , 0) | |
| 2 |
| 3 | ||
B(0, | ) | |
| 2 |
| 3√2 | 3 | |||
0 = | a + | |||
| 2 | 2 |
| √2 | ||
a = − | ||
| 2 |
| √2 | 3 | |||
y = − | * x + | |||
| 2 | 2 |