jaki będzie wynik?
Magda265: Poziom wody w zbiorniku w kształcie stożka o średnicy 60cm i tworzącej 50cm sięga połowy jego
wysokości. Do zbiornika wlewamy wodę w tempie . Po ilu minutach zbiornik będzie pełny?
6 lip 10:30
Lucyna: 
fajne zadanie szkoda, że treść jest niekompletna...
6 lip 10:37
Mateusz: No własnie brakuje tylko tego tempa zapewne będzie to iles tam cm
3/s albo na minute
6 lip 10:56
Magda265: faktycznie "w tępie 25 cm3/s
6 lip 19:40
Magda265: i jeszcze nalezy przyjąć, że π≈3
6 lip 19:56
Lucyna:

problem sprowadza się do obliczenia objętości stożka, oraz policzenia objętości mniejszego
stożka, czyli właściwie objętości wody, którą już wlano do naczynia.
Z tw. Pitagorasa liczymy h
h
2 + r
2 = l
2
h
2 = 2500 − 900 = 1600 ⇒ h = 40cm
V
d =
13πr
2h ≈
13*3,14*900*40 = 37680 cm
3
aby obliczyć objętość małego stożka musimy najpierw z tw. Talesa wyznaczyć promień podstawy:
r = 2r
m ⇒ r
m =
12r ⇒ r
m = 15
Teraz musisz obliczyć objętość małego stożka
V
m = ....
Potem V
d − V
m = ...
to co Ci wyjdzie podzielisz przez 25 i dowiesz się ile sekund/minut zajmie dopełnienie
naczynia.
Możesz rozważyć drugi przypadek kiedy naczynie jest w pozycji Δ. Wtedy nie będziesz liczyła ile
wody jest ale konkretnie będziesz wiedziała ile jeszcze brakuje
6 lip 20:05
Lucyna: no to skoro Ci się teraz takie szczegóły przypominają, to sama musisz poprawić wynik
6 lip 20:06