Zadanko
Godzio: I żeby nie było za dużo to ostatnie zadanko:
Rozwiązać nierówność:
√xlog8x ≥
3√16x chodzi mi tylko pierwszy krok co się dzieje po zlogarytmowaniu
stronami. bo dalej myśle że sobie poradzę
| | 1 | |
|x|2x−1 ≤ |
| i tutaj mam pytanie dlaczego nie można : |
| | x2 | |
|x|
2x − 1 ≤ |x|
−2
2x − 1 ≤ − 2
6 lip 00:09
Jack:
Nie można bo nie wiadomo czy mamy funkcję malejącą czy rosnącą, tzn. czy x>1 czy x<1, a od tego
zależy znak nierówności. Można by jak sądze dwa przypadki rozpatrzyć.
6 lip 00:22
Jack:
spróbuje policzyć ten pierwiastek z logarytmem...
6 lip 00:24
Jack:
odpowiedziami będą może x=1/4, x=16 ?
6 lip 01:15
6 lip 01:16
Jack:
no tak... przecież to nierówność... dobra to napiszę
6 lip 01:19
Jack:
3√xlog8 x≥ 3√16x
x13log8 x≥3√16x
xlog64 x≥3√16x
Teraz logarytmuję funkcją rosnącą więc znaku nie zmieniam:
log2 (xlog64 x)≥log2 (3√16x)
log64 x * log2 x≥ 13log2 16x
...
...
...
dalej już zostawię bo chciałeś tylko początek. Gdzieś tam pomocne będzie podstawienie i
skorzystanie ze wzoru: log ab = log a + log b.
6 lip 01:23
Godzio: tylko dlaczego dałeś
3√ ?
6 lip 01:24
Jack:
ok, to tylko pomyła w zapisie. Zauważ, że jesli będzie tam stało 12 (jak powinno) to wtedy
podstawa logarytmu zmieni się właśnie na 82=64.
6 lip 01:26
Godzio:
ale dobra dalej jest dobrze

to tylko literówka
6 lip 01:27
Jack:
dokładnie tak
6 lip 01:27
Godzio:
dobre to tyle zadanek zrobionych w takim razie jutro o 13 będę bo na 11 w życiu nie wstane
6 lip 01:28
Jack:

do jutra!
6 lip 01:29
Godzio: No poczekam jeszcze na to zadanko co
Eta robi
6 lip 01:29
Godzio: właściwie to do południa bo jutro to już środa będzie
6 lip 01:30