Zadanko
Godzio:
Wyznaczyć tangens kąta pod którym styczna do wykresu funkcji:
| | 8 | | 2 | |
f(x) = |
| w punkcie A(3, |
| ) przecina ten wykres. |
| | x2 + 3 | | 3 | |
6 lip 00:04
Jack:
Wystarczy policzyć pochodną w punkcie. Szukana wartośc to będzie współ. "a" stycznej (y=ax+b)
czyli tgα, gdzie α to kąt nachylenia stycznej.
6 lip 00:21
Godzio:
y−y
0 = f'(x
0)(x−x
0)
y = −4x + 12
23
tgα = − 4
tak ?
6 lip 00:55
Jack:
błędów rachunkowych nie widzę, chyba jest poprawnie. (coś mi się wydaje że umieściłem już
wczęsniej tu ten wpis, a tymczasem znikł)
6 lip 01:04
Godzio: Tego na pewno nie wsadzałem bo dopiero do tego zadania doszedłem jakoś w środę
6 lip 01:17
Jack:
mam na mysli że przed paroma minutami pisałem komentarz do tego zadania, patrze ponownie a tu
nic nie ma
6 lip 01:18
Godzio: A bo to akurat niechcący usunąłem
6 lip 01:20
Jack:
Wiedziałem że jeszcze tak źle ze mną nie jest

Przywracasz mi wiarę w siebie
6 lip 01:24