Zadanko
Godzio: Przez punkt P leżący wewnątrz trójkąta ABC poprowadzono proste równoległe do wszystkich boków
trójkąta. Pola utworzonych w ten sposób trzech mniejszych trójkątów o wspólnym wierzchołku P
wynoszą odpowiednio S1, S2, S3. Obliczyć pole S trójkąta ABC
6 lip 00:01
vega:
S(ΔABC) = ( √S1+√S2+√S3)2
6 lip 01:12
Godzio: No dobrze ale jak do tego dojść

?
6 lip 01:15
vega:
Zaraz Ci narysuję
6 lip 01:23
Godzio: ok Dzięki
6 lip 01:23
vega:
| | a | |
Δ−ty o polach S2 i S3 są podobne w skali k= |
|
|
| | b | |
to:
podobnie Δ−ty o polach: S
1 i S
2 ..... dokończ
| | c | |
ΔABC ~ Δ o polu S2 w skali k= |
|
|
| | b | |
| | a+b+c | |
S(ABC) = ( |
| )2*S2=......
|
| | b | |
dokończ
6 lip 01:51
vega:
| | c | |
Poprawiam zapis: Δ−ty o polach S1 i S2 podobne w slaki k= |
|
|
| | b | |
| | a+b+c | |
i ΔABC podobny do trójkata o polu S2 w skali k= |
| |
| | b | |
6 lip 01:55
Godzio:
Dzięki jeszcze raz to już jutro sobie na to popatrzę bo oczy same mi się zamykają
Dobranoc
6 lip 01:59
vega:
Miłych snów
6 lip 02:00