Zadanko
Godzio: Wyznaczyć równanie krzywej będącej obrazem okręgu (x+1)
2 + (y−6)
2 = 4 w powinowactwie
| | 1 | |
prostokątnym o osi Ox i stosunku k = |
| . Obliczyć pole figury ograniczonej tą krzywą. |
| | 2 | |
5 lip 23:59
Godzio: Tu poproszę rozwiązanie bo mam kilka podobnych i wzorując się na tym bym mógł rozwiązać resztę.
6 lip 00:03
Jack:
spróbuję to zrobić.
6 lip 00:42
Jack:
niech będą dwie funkcje: f(x): y=
√4−(x+1)2+6 oraz g(x): y=−
√4−(x+1)2+6.
Jeśli dobrze rozumiem to nowy punkt (x',y')=(x,k*y).
| | 1 | |
To znaczy, że do obu funkcji wystarczy wstawić zamiast "y" wartość |
| y.
|
| | 2 | |
Wykres się rozciągnie i wyjdzie jakaś elipsa.
Tak myślę teraz że to początkowe rozpisanie okręgu na dwie funkcje nie było potrzebne, ale
pokaże swoją ewolucję myślową od początku

(x+1)
2 + (
12y−6)
2 = 4
To jest równanie elipsy.
6 lip 00:54
Godzio:
| (x+1)2 | | (y−3)2 | |
| + |
| = 1 tak powinno być takze chyba jakiś błąd w rachunkach albo coś |
| 4 | | 1 | |
6 lip 00:57
Jack:
ok, to podstawienie powinno wyglądać y'=ky czyli y=
1ky'. Odwtornie napisałem. Żeby być
konserkwentym powinno się wszędzie pisać x' oraz y'. Wtedy będzie w drugim ułamku
| (2y−6)2 | | 4(y−3)2 | | (y−3)2 | |
| = |
| = |
| . |
| 4 | | 4 | | 1 | |
6 lip 01:03
Godzio: Czyli jak mam takie coś:
Dany jest okrąg K o równaniu x
2 + y
2 − 6y = 27. Wyznacz równac krzywej T będącej obrazem
| | 1 | |
okręu K w powinowactwie prostokątnym o osi Ox i skali k = |
| . |
| | 3 | |
x
2 + y
2 − 6y = 27
x
2 + (y−3)
2 = 27
y' = ky
x
2 + (3y−3)
2 = 36
x
2 + 9(y−1)
2 = 36
Dobrze ?
6 lip 01:14
Jack:
Wg mnie tak
6 lip 01:17
Godzio: Ok dzięki

Czyli zrozumiałem
6 lip 01:18