Zadanko
Godzio:
Ostrosłup podzielono na trzy części dwiema płaszczyznami równoległymi do podstawy. Pierwsza
płaszczyzna jest położona w odległości d1 = 2 cm a druga w odległości d2 = 3 cm od podstawy.
Pola przekrojów ostrosłupa tymi płaszczyznami równe są odpowiednio S1 = 25cm2 oraz
S2 = 16cm2. Obliczyć objętość tego ostrosłupa oraz objętość najmniejszej części
5 lip 23:58
Basia:
h
1=H−3
h
2=H−2
ostrosłupy są podobne
skala podobieństwa:
stąd:
z tego wyliczysz H
mając H wyliczysz V
1
6 lip 00:31
Godzio: Ok rozumiem, dzięki
6 lip 00:48