Zadanko
Godzio: Rozważmy rodzinę prostych przechodzących przez punkt P(0,−1) i przecinających parabolę
| | 1 | |
y = |
| x2 w dwóch punktach. Wyznaczyć równanie środków powstałych ten sposób cięciw |
| | 4 | |
paraboli. Opisać otrzymaną krzywą
5 lip 23:55
Basia:
Rozwiązać czy pisać wskazówki ?
6 lip 00:00
Godzio: No właściwie to to zadanie mogła być wskazówkę bo coś kombinowałem i nie wyszło ale te z
stereometri i planimetrii to w ogóle nie wiem jak
6 lip 00:02
Basia:
k: y=ax+b
−1=a*0+b
b=−1
k: y=ax−1
(proste y=−1 i x=0 można wykluczyć, sadzę, że rozumiesz dlaczego)
równanie
14x
2=ax−1
musi mieć dwa różne rozwiązania
14x
2−ax+1=0
Δ=a
2−4>0 ⇔ a∊(−
∞,−2)∪(2,+
∞)
| | a−√a2−4 | |
x1 = |
| =2(a−√a2−4) |
| | 12 | |
x
2=2(a+
√a2−4)
y
1=
14*4*(a−
√a2−4)
2 = (a−
√a2−4)
2
y
2=(a+
√a2−4)
2
| | 2(a−√a2−4)+2(a+√a2−4) | |
xs= |
| = 2a |
| | 2 | |
| | a2−2a√a2−4+a2−4+a2+2a√a2−4+a2−4 | |
ys = |
| = |
| | 2 | |
stąd
| | xs2 | | xs2 | |
ys = 2* |
| −8 = |
| −8 |
| | 4 | | 2 | |
czyli zbiór środków tworzy krzywą
y =
12x
2−8
ale
a<−2 lub a>2
czyli
x<−4 lub x>4
czyli jest to fragment paraboli
y =
12x
2−8 dla x∊(−
∞,−4)∪(4,+
∞)
6 lip 00:14
Godzio:
| | 1 | |
W odp jest y = |
| x2 − 1 i troche dziwnie napisane: dla x ≥ 2 oraz dla x ≤ 2 |
| | 2 | |
6 lip 00:20
Basia: Posprawdzaj rachunki, może się gdzieś pomyliłam
6 lip 00:23
Basia:
no jasne, że się pomyliłam
Δ=a2−1
i wyjdzie tak jak masz w odpowiedzi
6 lip 00:34
Godzio:
Jeszcze chyba tu:
| | a2 − 2a√a2−4 + a2 − 4 + a2 + 2a√a2−4 + a2 − 4 | | 4a2 − 8 | |
ys = |
| = |
| = 2a2 − 4 |
| | 2 | | 2 | |
| | xs2 | | xs2 | |
ys = 2 * |
| − 4 = |
| − 4 |
| | 4 | | 2 | |
ale to − 1 chyba nie wyjdzie
6 lip 00:37
Godzio: a nie dobrze dobrze bo tam przecież ta delta to zmienia dzięki
6 lip 00:42
vega:
Też tak mi wyszło
rodzina prostych : y= ax−1
A(x
A, y
A) B(x
B,y
B) −−− punkty wspólne z parabolą
S(x
S,y
S) −− środki cięciw AB
x
A+x
B= 2x
S
| 1 | |
| x2−ax+1=0 Δ>0 => a€ ....... dokończ
|
| 4 | |
ze wzorów Viete
'a x
A+x
B= 4a => x
S= 2a => [P[a=
12x
S
zatem: y= ax
S−1 => [P[y=
12x
S2−1
odp:
y= 12x2−1 dla x € ....... dokończ
6 lip 00:44