matematykaszkolna.pl
Zadania różne. Godzio: rysunek 1. Zbadać czy istnieje pochodna funkcji f(x) = 1 − cosx w punkcie x = 0. Wynik zilustrować na wykresie funkcji f(x) . Sprawdziłem i nie istnieje ta pochodna. A ta ilustracja to ma polegać na tym że po prostu to narysuje bo nie wiem o co z tym chodzi. 2. Udowodnić, że dwusieczne kątów wewnętrznych równoległoboku tworzą prostokąt, którego przekątna ma długość równą różnicy długości sąsiednich boków. 2α + 2β = 180 α + β = 90 − jest to prostokąt I teraz nie mogę dojść do tego że ta dwusieczna jest równoległa do krawędzi, bo wtedy to już łatwo.
5 lip 19:16
Godzio: że ta przekątna jest równoległa do krawędzi ... emotka
5 lip 19:17
Godzio: 3. Ile elementów ma zbiór A jeśli liczba jego podzbiorów trójelementowych jest większa o 48 od liczby podzbiorów dwuelementowych

nawias
n
nawias
nawias
3
nawias

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

I zrobiłbym to w ten sposób:
− 48 =

4. Zbadać przebieg zmienności funkcji i narysować wykres funkcji Tutaj tylko nie wiem jak wyliczyć styczne są na to jakieś sposoby ? 5. Jakiej długości powinien być pas transmisyjny aby można go było użyć do połączenia dwóch kół o promieniach 20 i 5 cm jeśli odległość środków tych kół wynosi 30 cm W tym wychodzi mi 303 + 15π a ma być 303 + 30π Na dzisiaj tyle zadanek emotka
5 lip 19:34
Jack: 1. mozesz policzyć pochodną, potem określić dziedzinę. Okaże się że pochodnej w tym punkcie x=0 nie można policzyć ze względu na dziedzinę własnie. Geomertycznie chodzi o to, że funkcja w tym punkcie "ostro" zmienia swoją monotoniczność (tzn. nie jest gładka). Możesz też policzyć pochodne prawo i lewostronne; okaże się że są różne, a więc, że pochodna (obustronna) nie istnieje.
5 lip 19:36
Jack: 4. współczynnik kierunkowy stycznej do funkcji w punkcie x0 to pochodna w tym punkcie tej funkcji. Mając wspólny punkt możesz podać dokładną postać prostej stycznej. Mam nadzieję, że o to pytasz emotka
5 lip 19:39
Godzio: a = f'(xo) − to wiem ale jaki jest ten punkt ?
5 lip 19:44
Godzio: dlaczego aż 3 Godzie się zrobiły ?
5 lip 20:43
vega: Może to "Godzio− trojaczki" ? .....
5 lip 20:57
Basia: ad.1 to mówi treść zadania; chodzi o x0=0
5 lip 21:33
Basia: ad.4 podaj dokładną i pełną treść zadania
5 lip 21:35
Basia: ad.3 oczywiście właśnie tak
5 lip 21:36
Godzio: Chodziło mi o 4 emotka a to już pełna treśćemotka
5 lip 21:44
Basia: ad.2 tam są trójkąty podobne, w których przyprostokątne są odpowiednio równoległe z tego wynika, że i przeciwprostokątne muszą być równoległe, a to już to o co Ci chodzi
5 lip 21:46
Basia: ad.4 to nie może być pełna treść Zbadać przebieg zmienności funkcji i narysować wykres funkcji jakiej funkcji ? Tutaj tylko nie wiem jak wyliczyć styczne są na to jakieś sposoby ? tu w ogóle nie ma mowy o stycznych
5 lip 21:49
Godzio: no tak ale w odpowiedzi są one zawarte a no tak bo funkcji nie podałem
5 lip 21:52
Godzio:
1 

x2 − 4 + 8−x2
2 
sorki
5 lip 21:52
Basia: ad.5 jaka Ci wyszła długość odcinka wyciętego ze stycznej przez promienie poprowadzone do punktów styczności ? mnie 153 kąt wypukły między promieniami poprowadzonymi do punktów styczności 120 stopni ⇒ pas leży na fragmencie mniejszego okręgu odpowiada kątowi 120 stopni pas leży na fragmencie większego okręgu odpowiada kątowi 240 stopni czyli długość pasa = 2*153 + 23*2π*20 + 13*2π*5 =
 80π+10π 
303+

=303+30π
 3 
5 lip 22:05
Godzio: rysunek153 mi tak samo wyszło ale coś się nie wyszło mi z tą długością pasa na kołach skąd wiadomo że akurat będzie tam 120o i 240o ?
5 lip 22:09
Basia: podaj też pełną odpowiedź; sądzę, że chodzi o coś innego niż o styczne, może o asymptoty, a może w ogóle jakiś błąd w druku, bo równanie stycznej można napisać tylko w konkretnym punkcie x0∊D czasem inaczej formułuje się pytanie np. w jakim punkcie styczna do krzywej jest równoległa (prostopadła) do danej lub coś w tym guście ad.poprzednie tam ma być oczywiście fragment pasa leżący.....
5 lip 22:10
Basia: rysunekwidzisz już ? BC || DE |BC|=|DE|=153 |AC|=R−r=15 |AB=30
5 lip 22:15
Godzio: Funkcja parzysta D = ... miejsca zerowe: ... max lok. ... min lok. .... funkcja rosnąca w ... malejąca w ... wypukła w ... wklęsła w ...punkty przegięcia ... proste x = −8 oraz x = 8 styczne do wykresu
5 lip 22:16
Godzio: Teraz już tak dzięki emotka
5 lip 22:16
Basia: zaraz zobaczę o co tu chodzi
5 lip 22:22
Godzio: Może wskazówka coś Ci da: Z postaci dziedziny wynika że funkcja nie może mieć asymptot. Granica lewostronna pochodnej w punkcie 8 wynosi − więc prosta x = 8 jest styczna do wykresu funkcji f(x).
5 lip 22:24
Basia: nie wiem czy ta odpowiedź jest poprawna w każdym razie na pewno nie istnieje pochodna funkcji w żadnym z tych punktów a
 f(x)−f(8) 
limx→+8

=−
 x−8 
 f(x)−f(8) 
limx→−8+

=+
 x−8 
(do policzenia użyłam reguły de l'Hospitala) czy to pozwala uznać te proste za styczne nie wiem
5 lip 22:44
Basia: wskazówkę, jak widzisz, sama sobie napisałam te ułamki to współczynniki kierunkowe siecznych dążą do wsp.kierunkowego stycznej skoro → odpowiednio do − (+) to znaczy, że tgα→ − (+) a to znaczy, że α→ − π2 (π2) no tak z tego by jednak wynikało, że te proste są stycznymi
5 lip 22:50
Basia: a w poleceniu po prostu zapomniano napisać "znajdź styczne na końcach przedziału, który jest dziedziną"
5 lip 22:52
Godzio: dobra spróbuje to zrozumieć Dziękiemotka
5 lip 22:56
Basia: to bardzo specyficzny (i niełatwy) przykład funkcja jest określona w punktach x=±8 musi więc istnieć styczna do wykresu w tych punktach niestety pochodna nie jest w tych punktach określona i nie możemy się nią posłużyć do wyznaczenia współczynnika kierunkowego (którego zresztą po prostu nie ma bo tgπ2 i tg−π2 nie istnieją) posługujemy się więc bezpośrednio definicją i liczymy granicę ilorazu różnicowego w punktach ±8 odpowiednio prawo i lewostronną i to nas doprowadza do wniosku, że kąt nachylenia → kąta prostego i styczne muszą mieć taką postać
5 lip 23:00
Godzio: Jutro wrzucę jeszcze trochę zadanek bo je niezbyt rozumiem, także liczę na pomoc A w środę znów jadę...
5 lip 23:00
Basia: Jutro gram w brydża, ale Jack i Lucyna pewnie będą, ja zresztą też tak koło 22:00
5 lip 23:03
Godzio: heh, teraz są 2 Jacki i 2 Godzie
5 lip 23:16
Basia: Widzę 2 Godzie i 1 Jacka.
5 lip 23:36
Basia: No i Eta na pewno będzie, chociaż znowu się ukrywa pod innym nickiem.
5 lip 23:37
Godzio: wcześniej było 2 emotka
5 lip 23:37
Jack: "The best thing about being me... There are so many 'me' s" Możliwe że wpadnę coby pomóc przy Twoich zadaniach emotka
5 lip 23:43
Godzio: No ja myśle emotka startuje o 11 musze się wyrobić z około 20 zadaniami emotka
5 lip 23:45
Basia: Znowu są dwa Jacki ! Może tak się robi jeżeli wyjdzie się z forum i wróci zanim poprzednie wejście zostało wymazane, a to zdaje się dopiero po 45 minutach.
5 lip 23:46
Jack: hoho wcześnie... ale postaram się emotka
5 lip 23:47
Jack: wiecie co, rozwieje wasze wątpliwości − ja po prostu co jakiś czas zmieniam IP emotka
5 lip 23:48
Godzio: To może póki jesteście to wrzucę zadania ? Macie ochotę jeszcze porobić ?
5 lip 23:48
Godzio: a no tak ja resetowałem routera i to dlatego
5 lip 23:49
Jack: emotka Na co czekasz, Godzio?
5 lip 23:50
Basia: Wrzucaj, ale może po jednym w każdym poście. Tak łatwiej rozwiązywać i nie mieszają się odpowiedzi do różnych zadań.
5 lip 23:51
Jack: Racja.
5 lip 23:52
Godzio: ok już daje
5 lip 23:53
Basia: A ja nie zmieniam, a mimo to też kiedyś występowałam w trzech osobach.
5 lip 23:53
Lucyna: Basiu zgadza się, będę... pytanie tylko na ile będę przydatna pomimo mojej obecności ale Tobie udanego brydżaemotka zazdroszczę Ci, że masz z kim, mnie się niestety nie udało zarazić nikogo z moich znajomych chęcią do poznania tej gry.
6 lip 10:44